De scouts helpen bij het leggen van de kransen. Foto: Eva Schipper
De scouts helpen bij het leggen van de kransen. Foto: Eva Schipper Foto:

Veel jonge kinderen bij 4 mei-herdenking

AALTEN - Op 4 mei herdachten we, ook in Aalten, de doden die vielen bij onder andere de Tweede Wereldoorlog. Voor mij was het de eerste keer dat ik verslag deed van deze gedenkwaardige gebeurtenis. Ik ben gewend om een verslag te schrijven over luchtige onderwerpen, maar ook dit hoort erbij. Ik vond het mooi om te zien dat er veel jonge kinderen met ouders of opa's en oma's aanwezig waren bij de herdenking. Dit geeft de betrokkenheid, ook van jonge kinderen, in Aalten weer.

Door Eva Schipper

Er waren verschillende mensen die verhalen voordroegen of toespraken hielden. Onder andere wethouder Martin Veldhuizen. Hij vertelde een verhaal over mevrouw Westerveld, zij liet een angstige Duitse soldaat binnen. Dit zou niet iedereen doen. Ik vond het een erg aangrijpend verhaal. De hoofdgedachte van de wethouder toonde medeleven met elkaar: "Alleen als we elkaar écht in de ogen durven kijken, laten we onze menselijke kant zien." Tijdens de herdenking werden er verschillende kransen en bloemstukken gelegd.
Op Bevrijdingsdag sprak ik mijn oma en opa over de oorlog. Mijn opa en oma komen allebei uit Drenthe en waren zes jaar toen de oorlog was afgelopen. Ze wonen nu alweer 45 jaar in de Achterhoek. Ze konden mij erg veel vertellen over wat zij nog van de oorlog weten.
Bij opa thuis kwam een jongetje uit Rotterdam om aan te sterken. Hij heette Marius en was even oud als mijn opa. Opa was er erg blij mee dat Marius bij hem thuis kwam wonen, want dan konden ze heel veel samen spelen. Het werden echte vriendjes.


Lees verder op pagina 7