Sylvia Heijnen. Foto: Gerwin Nijkamp
Sylvia Heijnen. Foto: Gerwin Nijkamp Foto:

Sylvia Heijnen, directeur van de Koppelkerk

Nominatie
Sylvia Heijnen weet niet door wie zij genomineerd is, maar is erg vereerd met de nominatie. "Ik vind het erg bijzonder genomineerd te zijn. En de motivatie daarvoor is ook prachtig verwoord. Dat had ik zelf niet beter kunnen beschrijven", aldus Sylvia. Ze werd genomineerd, zo is te lezen op de website pioniers.op.vpro.nl omdat zij – juist in een tijd dat de bomen rond vastgoed en kapitaal niet meer zo hoog waren – de leegstaande Koppelkerk in Bredevoort onder haar hoede nam. Ze maakte er – samen met het bestuur en grote groep enthousiaste vrijwilligers - een vrijplaats voor kunst en cultuur van. De Koppelkerk biedt plaatst aan exposities, presentaties, muziek, kunst, cultuur en Meet Ups. Thema's die het maatschappelijk debat beroeren, maar ook 'honing voor de ziel' bieden aan de bewoners van het platteland. Als columnist voor Achterhoek Nieuws, uitgever van veertien kranten in de regio, zet ze eens per vier weken in de column Oerend Smart de lezers aan het denken over allerlei verschillende onderwerpen.

Onverwacht
"Het kwam onverwacht voor me; ik wist niet dat er door Tegenlicht gezocht werd naar pioniers. Mijn nominatie vind ik super eervol, maar wat ik heb gedaan vind ik eigenlijk niet zo heel speciaal. Ik heb namelijk een plek gerealiseerd waar we met de stichting Koppelkerk dingen organiseren die ik heb gemist in de tijd dat ik opgroeide in deze regio, op het platteland. Naar nu blijkt worden de activiteiten die we in de Koppelkerk houden, door heel veel mensen gewaardeerd. En ja, in dat opzicht dragen ze bij aan de leefbaarheid op het platteland."

Ze vervolgt: "Ik denk wel dat de Koppelkerk wel erg de mentaliteit van de Achterhoeker ademt. We zijn hier van 'niet praten, maar dóen'. Aanpakken, en niet eerst een eeuwigheid praten, rapporten schrijven en vergaderen over plannen en risico's, maar gewoon: beginnen. Aan de slag!"

APART KADER:

Stemmen
Stemmen kan via pioniers.op.vpro.nl tot en met woensdag 16 mei 23.59 uur. Wie wil stemmen moet wel even via naam en e-mailadres of via zijn Facebook-account zijn aanmelding als stemmer bevestigen. 'Zodat we weten dat u geen computer bent', aldus de VPRO-website.