Richard Jongetjes, met zijn Talentverbinder-fiets. Foto: Lydia ter Welle
Richard Jongetjes, met zijn Talentverbinder-fiets. Foto: Lydia ter Welle Foto:

Twee nominaties voor

'plattelandspionier'

AALTEN – Sylvia Heijnen, directeur van de Koppelkerk in Bredevoort en Richard Jongetjes, de Talentverbinder van Aalten, zijn genomineerd in de zoektocht naar 'plattelandspioniers', opgezet door VPRO Tegenlicht. Tot 16 mei 23.59 uur kan iedereen een stem uitbrengen op zijn favoriete kandidaat, op de website pioniers.op.vpro.nl.

Door Lydia ter Welle

De twee genomineerden met de meeste publieksstemmen gaan naar de finale, net als drie door de jury gekozen genomineerden. Die vijf kandidaten mogen hun plan, hun werkwijze presenteren in korte presentatie, een pitch, in de speciale Tegenlicht Meet Up in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. De jury bepaalt vervolgens wie de titel Plattelandspionier verdient en aanspraak kan maken op extra aandacht van Tegenlicht.

Pionier
De pionier op het platteland is een vernieuwer, iemand die anderen kan inspireren met zijn radicale, maar realiseerbare ideeën over wonen, mobiliteit, natuurbeleving, voedsel, recreatie, spiritualiteit en zorg. VPRO Tegenlicht zoekt vernieuwers, mensen die gebruik maken van de kracht van het landelijke en met concrete oplossingen komen tegen krimp en sociaal isolement. Iemand die afstanden kleiner maakt en oud met jong verbindt, vroeger met nu, traditie met innovatie, zo is te lezen op de website van Tegenlicht.
De jury bestaat uit hoogleraar Inclusieve Plattelandsontwikkeling Bettina Bock aan Wageningen University & Research; Hamit Karakus, directeur van Platform31, een kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling en journalist Karel Smouter van onder andere AD en De Correspondent.

Richard Jongetjes, Talentverbinder van de gemeente Aalten
Richard weet niet door wie hij genomineerd is, maar is wel blij met de nominatie. "Al in de tijd dat ik doceerde aan Windesheim, riep ik al dat papieren plannen alleen maar goed zijn om een mug mee dood te slaan. Je moet – als je iets wilt bereiken – gewoon aan de slag gaan. Niet van alles schrijven, maar dóen! Groot inzetten, gewoon doen. Mensen bij elkaar brengen, enthousiast maken en hop, aan de slag gaan. Dat heb ik twaalf jaar gedaan, maar het werd, vond ik, in het onderwijs steeds lastiger. Daar ging het ook steeds meer om papier: dat papier dat aangeeft dat je je Master hebt gehaald, dat papieren onderwijsplan, al die papieren regeltjes. Daarom ben ik zo blij met deze baan als Talentverbinder hier in Aalten. Dat is een droombaan voor mij, waar ik kan doen waar ik goed in ben: mensen enthousiast maken voor onverwachte dingen, onverwachte verbindingen leggen. En dat werkt, kennelijk."

Projecten
Richard is als Talentverbinder betrokken bij diverse projecten. Van 'It'scoot to be here', waarbij vmbo'ers en senioren, jong en oud dus, met elkaar per scootmobiel dingen ondernemen, tot het project 'Er een potje van maken' waarbij donaties in een speciaal spaarpotje in restaurants worden ingezet om eenzame ouderen een gezellig – kosteloos - avondje uit te bezorgen in een restaurant, inclusief vervoer naar en van het restaurant door vrijwilligers. Ook het project Groen voor Grijs, waarbij vmbo'ers worden ingezet om voor senioren in schooltijd een tuinklusje op te knappen, komt uit de koker van de Talentverbinder. En het Armoedepact, om armoede in Aalten de wereld uit te helpen, kan rekenen op zijn inzet. Wat eigenlijk het meest opvalt aan de projecten waarvoor hij de basis heeft gelegd, is dat het idee erachter zo simpel is. "Maar dat ís gewoon zo. Het zijn eenvoudige dingen, maar je moet de kansen wel zien. Denken in kansen, niet in beperkingen. Ik maak eigenlijk maar steeds een half plan", zegt hij bescheiden. "De basis bedenk ik, daar haal ik de juiste mensen bij, en dan komt het vanzelf goed. Dan maakt het mij niet uit of het resultaat er linksom of rechtsom komt, áls het er maar komt."