De samenstellers en uitgever van
De samenstellers en uitgever van "De Liemers" met de burgemeesters van de Liemers. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Omvangrijk boek over heden en
verleden Liemers gepresenteerd

'Een prestatie van formaat'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Op vrijdag 26 april vond in de kerk van Aerdt een bijzondere presentatie plaats. Na jarenlang werk kon eindelijk het boek 'De Liemers' met als ondertitel Land van grenzen tussen Rijn en Oude IIssel' getoond en ingekeken worden. Het kloeke boek werd samengesteld door het 'kloppend hart van het project' Wim van Heugten en Theo Salemink, die zelf ook voor diverse hoofdstukken zorgden. "Dankzij hen zijn we nu bijeen en niet voor niks", zei uitgever Hans de Beukelaer. Het boek geeft een beeld van alle facetten van de Liemers in heden en verleden. De Beukelaer noemde het 'een prestatie van formaat' en 'een uitgave met een landelijke uitstraling'. De eerste exemplaren werden uitgereikt aan de burgemeesters van de Liemers.

Geschiedenis integraal belicht
Er zijn verschillende opvattingen over welke gebieden precies bij de Liemers behoren. De schrijvers van het boek hebben gekozen voor de streek tussen de Rijn, Oude IJssel en IJssel. Het is grotendeels rivierengebied, maar ook het Montferland maakt er deel van uit. Theo Salemink vertelde dat hij en Wim van Heugden eind 2015 met de opzet van het boek zijn begonnen. "Het moest meer worden dan een verzameling losse artikelen. We wilden het verhaal vertellen over de soms droevige geschiedenis van de Liemers en alle facetten ervan belichten. Het is een vorm van integrale geschiedschrijving." Nadat in het boek eerst de naam Liemers wordt verklaard, wordt in het eerste deel natuur en landschap en de bodem en geologie beschreven. In het tweede deel staat de geschiedenis van de Liemers centraal. In het derde deel wordt ingegaan op de oorlogen die ook deze streek hebben geteisterd. In het vierde deel worden de religie en de cultuur beschreven, In het vijfde deel wordt de industrie en landbouw belicht. Tenslotte is er aandacht voor de taal van de streek. Salemink en Van Heugden leverden de meeste bijdragen aan het boek, maar hebben voor onderdelen specialisten gevraagd een bijdrage te leveren. In totaal werkten dertien schrijvers mee aan 'De Liemers'.

Veel om trots op te zijn
Burgemeester Lucien van Riswijk van de gemeente Zevenaar complimenteerde de samenstellers met 'het meesterwerk', waarbij hij ook de vormgeving loofde, want het boek bevat niet alleen veel informatie, maar is ook rijk geïllustreerd. De burgemeester was gevraagd over de identiteit van de Liemers te vertellen. "Er ligt hier een uitgebreid boek van vele schrijvers over de Liemers, en dan zou ik iets kunnen zeggen over de volksaard van de bewoners? Dat is te pretentieus. Ik ga het klein maken." Daarna vertelde Van Riswijk een bijzonder verhaal over het bewogen leven van zijn grootvader, die in de Liemers kwam wonen. Hans de Beukelaer vertelde dat bewoners van de Achterhoek en Liemers vaak een negatief zelfbeeld hebben. Dat is helemaal niet nodig. "De Liemers heeft iets wat andere streken niet hebben. Het boek laat zien dat er hier heel veel is om trots op te zijn."

Het boek De Liemers kost 24,95 euro en is verkrijgbaar in de boekhandel of rechtstreeks te bestellen bij Uitgverij Fagus info@fagus-uitgeverij.nl.