Vierde dorpsfilm brengt welvarend Bredevoort in beeld

BREDEVOORT – In de vierde aflevering van Ons Dorp (23 april) is de filmploeg van Johan Adolfs te vinden in Bredevoort, in het oosten van Gelderland. De tv-serie van Omroep Gelderland neemt de kijker mee terug naar het leven in Bredevoort in het jaar 1957.

De filmploeg bezoekt het stadje op donderdag 15 augustus 1957. Het is Maria Hemelvaart en de katholieke inwoners gaan die dag dan ook naar de kerk. De beelden van het stadje vormen nog een mix van oude en nieuwe tijden: zo maakt een nieuwe tractor een demonstratie-ritje, maar komt er ook een ouderwets rijtuig met paard voorbij.
Paarden komen sowieso veelvuldig in beeld en molen De Prins van Oranje staat trots te draaien. Tekenen van een modernere tijd zijn de Rondo-wasmachine, een televisietoestel en een stofzuiger. Allemaal apparaten die voor de camera worden gedemonstreerd. Net als de nieuwe friteuse waarmee een dame de hongerige jeugd van puntzakken friet voorziet. De winkeliers hebben de filmmakers gewoon betaald voor deze mooie vorm van reclame. Bij de smid en bij garage Grijsen stroomt publiek spontaan toe, want een filmcamera is wel iets bijzonders in het kleine plaatsje.
Ons Dorp portretteert aan de hand van historische opnames van filmmaker Johan Adolfs het Gelderse dorpsleven uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Ons Dorp is elke dinsdag om 17.20 uur te zien op Omroep Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Een aflevering online (terug)kijken kan via de Facebookpagina en Uitzending Gemist.