Gevouwen strookjes. Foto: Riek Bruggink
Gevouwen strookjes. Foto: Riek Bruggink Foto:

Textiele Werkvormen bij Achterhoeks Kunstcafé

AALTEN - Werken met textiel is weer helemaal trendy. In deze tijd van automatisering is het ouderwetse handwerken weer supermodern geworden. Het Achterhoeks Kunstcafé geeft op dinsdag 7 mei tijdens een informatieavond meer inzicht in materialen en ambachtelijke technieken.

De avond wordt gepresenteerd door textieldeskundige Thea Schipper van het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten, in Café Schiller te Aalten. De entree kost 3.50 euro en voor donateurs en sponsors 1,50 euro.

Textielkunstenares Riek Bruggink-te Voortwis brengt een leven vol weefervaring mee en kan daar het fijne over vertellen. Voor haar is het de uitdaging om in de weeftechniek, binnen het begrensde systeem van schering en inslag, nieuwe mogelijkheden te onderzoeken en te ontdekken. Bijvoorbeeld weven en breien kunnen heel goed samen worden toegepast in een werkstuk. Riek vindt de weeftechnieken uit andere culturen, zoals Guatemala, Peru en bepaalde technieken uit Afrika erg boeiend een mooi uitgangspunt om toe te kunnen passen. Haar weefsels bestaan uit: wandweefsels, ruimtelijke objecten, sjaals en onderdelen van tassen. Zij exposeerde in meer dan veertig tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Na de pauze zal breikunstenaar Wouter Veldhuizen vertellen waarom breien voor zowel mannen als vrouwen weer helemaal 'in' is. Breiclubjes schieten in deze tijd als paddenstoelen uit de grond en zo wordt het breien in ere hersteld. Textiele kunstenaars gebruiken het weer en breien als een plezierige creatieve hobby voor jong en oud. Wouter Veldhuizen is kunstenaar en wiskundeleraar en laat deze avond zijn bijzonder kleurrijke en grensoverschrijdende breiwerken zien. Technische hoogstandjes in vlakverdeling, structuur, lijnenspel en vorm zijn voor hem heel gewoon. Hij gaat het allemaal deze avond uitleggen, van af ontwerp en al zijn gebruikte technieken tot het eindresultaat. Steeds meer mannen wagen het om de breinaalden op te pakken en een nieuw avontuur te beginnen, echter zijn ze nog wel in de minderheid.