D66 wil meer openbaar debat

AALTEN – Een jaar geleden kwam D66 na een afwezigheid van 20 jaar met twee zetels in de gemeenteraad. Fractievoorzitter Alexander van der Graaff vertelde in de gemeenteraadsvergadering van 19 maart dat de fractie en steunfractie van D66 het nodig vonden om zichzelf na een jaar te evalueren. "Daarbij hebben we ook gekeken naar de gemeenteraad, werkgroepen en de ronde tafelgesprekken. Daarbij is ons het nodige opgevallen en dat hebben we genoteerd." D66 heeft er niet voor gekozen de bevindingen in een la te stoppen, maar heeft er het rapport "Kies voor openbaar debat" mee samengesteld. Het werd aan de raad aangeboden.

Door Bernhard Harfsterkamp

Rapport is misschien een wat zwaar woord voor de over twaalf bladzijden verspreide tekst, die ook op twee of drie bladzijden had gepast. Het maakt wel duidelijk dat D66, zoals de titel aangeeft, vindt dat er te weinig openbaar debat is in de raad. De partij constateert dat er veel zaken in allerlei werkgroepen worden besproken achter gesloten deuren. Veel van die onderwerpen zouden ook in een ronde tafelgesprek besproken kunnen worden. "Met name in het Sociale Domein valt op dat er veel onderwerpen in de vorm van een werkgroep worden besproken", zegt Van der Graaff, "maar weinig aan de orde komen in de openbare ronde tafelgesprekken." D66 roept op om waar mogelijk altijd voor een openbaar debat te kiezen. Openheid en transparantie wordt immers ook door bewoners en organisaties op prijs gesteld.

Te weinig discussie over onderwerpen
D66 wil niet alleen meer zaken bespreken in openbaarheid, maar wil ook meer discussie. De partij mist met name de schakel tussen beeldvorming en besluitvorming. De beeldvorming vindt plaats in de ronde tafelgesprekken door vragen te stellen aan insprekers en wethouders over een onderwerp. Van de vertegenwoordigers van de politieke partijen wordt verwacht dat ze alleen informatieve vragen stellen en nog geen standpunt geven. Ook mogen ze niet in discussie gaan met elkaar. Dat kan pas in de gemeenteraadsvergadering. Hoewel er in die raadsvergadering vaak wel over een onderwerp wordt gedebatteerd, voordat het besluit wordt genomen, ligt de nadruk toch op besluitvorming. D66 heeft de indruk dat de standpunten die de verschillende fracties hebben ingenomen over een onderwerp in hun fractievergadering niet of nauwelijks meer veranderen

Ruimte om elkaar te overtuigen
D66 wil graag dat er meer gediscussieerd wordt en dat er ook ruimte is om goed te kunnen reageren op elkaars argumenten. "Wij pleiten er dan ook voor om de opzet van de ronde tafelgesprekken aan te passen", zegt Van der Graaff, "door introductie van een informatieronde met insprekers een een discussieronde tussen fracties en college." Belangrijke onderwerpen wil hij verdelen over twee raadsvergaderingen. "De eerste voor onderling debat en de tweede voor het besluit, zodat er ruimte blijft om elkaar te overtuigen." Burgemeester Anton Stapelkamp reageerde dat er een werkgroep bestuurlijke vernieuwing bezig is om te bekijken hoe de werkwijze van de raad verbeterd kan worden. Ook daarin is al gesproken over de opinievorming. "Misschien kan het rapport van D66 daar ook een plaats krijgen."