Walking Footbal vormt een leuke uitdaging voor de zestigplusser die nog graag een balletje trapt. Foto: PR
Walking Footbal vormt een leuke uitdaging voor de zestigplusser die nog graag een balletje trapt. Foto: PR Foto:

Start Walking Football bij AD'69

AALTEN - Bewegen, meedoen en ontmoeten, dat zijn de basisprincipes van het Walking Football; een voetbalvorm voor circa 60-plussers die nog lekker actief bezig willen zijn. Ook voetbalvereniging AD'69 wil graag die mensen die nog graag een balletje trappen, de mogelijkheid bieden om dat te doen. Woensdag 13 maart start op de velden van sportpark Zuid aan de Bocholtsestraatweg 67a in Aalten de eerste Walking Football-training. Voorafgaand aan de eerste training is er in de kantine van de club onder het genot van een kop koffie de officiële aftrap met uitleg van enkele regels en wat Walking Football inhoudt.

In andere gemeenten is het al een groot succes: Walking Football. Zestigplussers, zes tegen zes, zonder keepers, op een klein veld rustig een balletje trappen. Er wordt niet gerend en buiten spel bestaat niet. Wel of geen voetbalervaring, dames en heren, iedereen kan meedoen aan de trainingen. In de opstartfase Walking Football is er ondersteuning door Achterhoek in Beweging via het project OldStars Achterhoek.
Een training start om 10.00 uur met een kopje koffie of thee, gevolgd door de warming-up en een wedstrijdje Walking Football. Voor de liefhebbers is er ook nog een 'derde' helft. Er wordt getraind naar eigen kunnen. Deelnemers hoeven dus geen voetballer te zijn. En zowel heren als dames zijn welkom. De trainingen staan in de opstartfase onder leiding van een OldStars Achterhoek-trainer.
Iedereen kan meedoen, deelnemers bepalen zelf hun grens en niets is verplicht. Het advies is om makkelijke kleding en schoeisel aan te trekken (voetbal, wandel, hockey of gymschoenen) en ervaar hoe intensief het spelletje kan zijn.
De eerste training bij AD'69 is op woensdag 13 maart. De bijeenkomst start om 10.00 uur op sportpark Zuid. Rond 10.30 uur start de training. Aanmelden is niet verplicht, maar is wel prettig voor de organisatie en kan door een e-mail te sturen naar voorzitter@ad69.nl. De eerste proeftrainingen zijn kosteloos te volgen.
OldStars is een initiatief van Eredivisie, het Nationaal Ouderenfonds en de Vriendenloterij en is al in veel gemeenten in Nederland actief. Menzis, Rabobank Graafschap en Betaald Voetbal De Graafschap hebben nu de handen ineengeslagen om Walking Football in de Achterhoek mogelijk te maken onder de naam OldStars Achterhoek.


Jeugd waagt zich ook aan triathlon

AALTEN - Het jeugdonderdeel van de GUV Triathlon Aalten, de OWM Zwemloop, maakt nu deel uit van het 'NTB Jeugdcircuit Gelderland- Powered by Decathlon'. Dat betekent dat de jeugd uitgedaagd wordt om niet alleen in Aalten mee te doen, maar ook in Arnhem, Didam en Apeldoorn. En… dat deelname aan alle vier de wedstrijden iets extra's oplevert.

'De triathlonsport toegankelijk maken voor alle jeugd in Nederland'. Dat is de missie waar de Nederlandse Triathlonbond (NTB) zich de komende jaren hard voor maakt. Eén van de dingen die de bond wil bereiken, is de mogelijkheid voor kinderen om dichtbij huis mooie, leuke en laagdrempelige wedstrijden kunnen doen. Als kennismaking met de sport, als ontmoetingsplek voor jonge triatleten en om lekker te kunnen racen met en tegen leeftijdsgenoten. De bond richt zich daarbij op aspiranten (8-12 jaar), jeugd (12-15 jaar) en junioren (16-19 jaar). Een concrete invulling van deze bijdrage is de ondersteuning van een nieuw 'Jeugdcircuit Gelderland'. Vier mooie jeugdwedstrijden vormen samen een geheel. De eerste is in Arnhem op 28 april. Daarna volgt Aalten op 23 juni. Dan Didam op 6 juli en Apeldoorn op 7 september.
Alle inschrijvingen lopen via www.ntbinschrijvingen.nl.


AVA '70 ijzersterk uit winterslaap

AALTEN - De winter lijkt inmiddels voorbij, en binnenkort staan er weer diverse voorjaarsklassiekers op de hardloopagenda. De leden van AVA'70 hebben de afgelopen maanden goed door kunnen trainen en eind februari konden zij in diverse wedstrijden testen hoe het met de vorm gesteld is.

Op zaterdagochtend 23 februari stond een aantal Aaltense geelhemden aan de start bij de Jutbergtrail in Dieren. Er kon worden gekozen uit een korte afstand (7,5 kilometer) of de halve marathon en de route slingerde door de prachtige natuur van de Veluwe. Er werden uitstekende tijden geklokt en de trailrunners keerden tevreden huiswaarts na hun inspanningen op de zandpaden, heuvels en bossen van het parcours.
`s Middags stond de 50ste editie van de Volkslauf in het Duitse Vreden op de agenda. Een peloton AVA'70-leden besloot aan deze wedstrijden deel te nemen en met name de jeugd was uitstekend vertegenwoordigd. Dit kwam ook in de uitslagen duidelijk naar voren, want er werden de nodige prijzen in de wacht gesleept. Op zondag 24 februari stond de Engbergencross in Gendringen op het programma. Deze wedstrijd telde mee voor de Achterhoekse Crosskampioenschappen. Ook hier was AVA'70 met een flink aantal sterke lopers aanwezig en op het pittige parcours werden wederom prima prestaties neergezet.
Zondag 3 maart namen tientallen AVA'70-lopers in Vorden deel aan de Achtkastelenloop. De deelnemers konden kiezen uit drie afstanden: de 10 kilometer, de halve marathon of de 30 kilometer. De wedstrijd wordt door velen gebruikt als voorbereiding op de grote hardloopevenementen in het voorjaar, zoals bijvoorbeeld de Halve van Venlo, de Halve van Enschede of de Marathon van Rotterdam. Er werden uitstekende tijden gelopen in het schitterende buitengebied.
Komende zaterdag vormt de Track- & en Field-Run bij AVA'70 een prachtig podium om de snelheid te testen, want er staan een paar korte afstanden op het programma. De wedstrijd is tevens de finale van de Achterhoekse Cross Competitie en na afloop worden de verschillende kampioenen gehuldigd. Ook AVA'70 heeft nog een aantal ijzers in het vuur voor een plekje op het podium en de Aaltense lopers zullen er alles aan doen om op de thuisbasis toe te slaan.