Verwarrend

We hebben ze even moeten missen, maar de verkiezingsborden staan er weer. Ik vind dat altijd een mooi moment, want onze vaak saaie straten krijgen er kleur door. Als de borden vol zijn geplakt, maak ik altijd een foto van de oogst. Met enige bewondering kijk ik naar de creativiteit van enkele partijen. Met ergernis aanschouw ik dat andere partijen opnieuw geen enkele moeite hebben gedaan om een opvallend affiche te bedenken. Er zijn zelfs partijen die al honderd jaar hetzelfde affiche hebben!

Vertrouwde kwaliteit zou je kunnen denken. Totaal verouderd, is mijn reactie. Vormgeving is niet het enige zijn, maar zegt iets over inhoud. De borden voor 21 maart zijn extra leuk, want dan zijn er zelfs twee verkiezingen. Enigszins verwarrend is dat wel. De Provinciale Statenverkiezingen begrijp ik nog. Daaraan doen politieke partijen mee, die vaak landelijk actief zijn. Er doen zelfs partijen aan mee, die geen interesse in onze provincie hebben, maar meedoen omdat al die provinciale statenleden de Eerste Kamer kiezen. Dat is jammer, want die Eerste Kamer is volstrekt overbodig. Voor het politiek welbevinden van ons land kan die zelfs beter afgeschaft worden.

Die tweede verkiezingen gaan over het waterschap, dat ook een bestuur heeft. Maar wel een vreemd bestuur. Niet alle zetels kunnen gekozen worden. Om te voorkomen dat wij inwoners al te veel invloed hebben en opeens heel veel stemmen geven aan Water Natuurlijk, de partij die te veel oog heeft voor natuur en milieu, zijn er kwaliteitszetels. Er is een vast aantal zetels voor belanghebbenden als het bedrijfsleven en de landbouw (de meeste) en de natuurorganisaties (een enkele). Wie beweert dat het waterschap de oudste democratie van Nederland is, spreekt dan ook niet helemaal de waarheid. De invloed van de gewone mens bij het waterschap is altijd beperkt geweest.

is dat als ik voor die verkiezingsborden sta, ik twee verschillende affiches zie van enkele politieke partijen. Die doen blijkbaar mee aan beide verkiezingen. Waarom? De provincie beslist over van alles en nog wat en soms vergeten ze te beslissen over zaken, die wij Gelderlanders (vind ik toch vreemd klinken) belangrijk vinden. Het waterschap gaat over water. Over de kwaliteit en de hoeveelheid daarvan. Dat is een algemeen belang waarover iedereen hetzelfde zou moeten denken. Links of rechts waterbeheer? Ik kan me er niets bij voorstellen. Daarom mijn voorstel: politieke partijen, doe voortaan niet meer mee aan waterschapsverkiezingen. Ik wil geen bijgedachten over al die andere opvattingen die deze partijen onvermijdelijk hebben. Ik wil alleen kiezen wie het beste het water beheert.

Voor extra verwarring zorgen politieke partijen die hun affiche op de verkeerde plek plakken. Dan zie ik op het bord voor de waterschapsverkiezingen opeens de Partij voor de Dieren staan, die er niet eens aan meedoet. Nou, daar sta je zo meteen in het stemhokje zoekende naar de partij op wie je niet kan stemmen. Laten we ook deze verwarring voorkomen. Geef elke verkiezing een eigen podium en combineer die niet met andere. Voordeel is dat ik vaker kan genieten van verkiezingsaffiches. Binnenkort exposeer ik graag eens mijn foto's van vijftig jaar verkiezingsborden.