De dames Jolink speelden een belangrijke rol in het verzet in de Varsseveld en verre omtrek. Foto: PR
De dames Jolink speelden een belangrijke rol in het verzet in de Varsseveld en verre omtrek. Foto: PR Foto:

Lezing over verzet en
onderduik in Varsseveld

AALTEN/VARSSEVELD - Op donderdag 21 maart, 19.30 uur (inloop vanaf 19 uur), vertelt John Breukelaar in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten over verzet en onderduik in Varsseveld en omgeving in de Tweede Wereldoorlog. De lezing heet 'Verscholen in Varsseveld'.

John Breukelaar groeide op in het centrum van Varsseveld. De zusters Minnie en Gerrie Jolink waren destijds de naaste buren van zijn grootouders. In 2005 kwam zijn boek uit: 'Halte Varsseveld, over de dames Jolink en hun geestverwanten'. Het boek is uitverkocht. Als verhalenvanger is John Breukelaar sinds enige jaren verbonden aan het Nationaal Onderduik Museum. Momenteel is hij bezig een groot onderzoek af te ronden naar de Joodse onderduikers in Varsseveld en de buurtschappen. Eind 2019 zal dit resulteren in een boek met de titel 'Verscholen in Varsseveld', dat uitgegeven wordt door Fagus in Aalten. Tijdens zijn lezing wordt de rol van de dames Jolink belicht, niet alleen als onderduikgevers, maar ook als spil in het verzet.

Na de pauze is er gelegenheid tot vragen stellen. De lezing is gratis te bezoeken. Wel graag uw komst aanmelden via: info@onderduikmuseum.nl of tel. 0543 471797.Een vrije gift na afloop wordt gewaardeerd.

Deze lezing maakt deel uit van een serie lezingen tijdens de lopende tentoonstelling 'De Vrouw als Spil van het Verzet', die tot stand kwam in 2018 Jaar van Verzet en wordt ondersteund door het ministerie van VWS, de Provincie Gelderland en de gemeente Aalten. Het Nationaal Onderduikmuseum legt zich als kenniscentrum en enige museum in Nederland toe op het burgerperspectief en de keuzes die burgers maakten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog als het gaat om vrijheid en verzet. Het museum gebruikt de verhalen van toen om het gesprek van nu te voeren.


Trainingen voor agrarisch
ondernemers gemeente Aalten

AALTEN - In het buitengebied van Aalten is in het voorjaar van 2018 een ondersteunings- en adviesprogramma voor agrarisch ondernemers begonnen. Met verreweg de meeste agrarische ondernemers zijn door agrarisch coaches keukentafelgesprekken gevoerd over hun bedrijfssituatie en toekomstplannen. Het programma bevindt zich nu in de tweede fase: boeren die daar behoefte aan hebben, werken met één van de agrarische coaches door aan hun toekomst. Als vervolg van het project is nu ook een trainingsprogramma opgezet. Gemeente Aalten levert een financiële bijdrage.

Boeren en tuinders produceren ons voedsel. En ze verzorgen het landschap. Dat doen ze in het buitengebied van Aalten al eeuwen. Het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar is het niet. Zeker niet in deze tijd. Veel agrarische bedrijven staan onder druk. Het rendement loopt terug, de regelgeving verandert steeds weer. Veel boeren en boerinnen twijfelen over hun toekomst. Stoppen of doorgaan? Iets anders erbij gaan doen?

Uitdagingen
Gemeente Aalten is zich van de onzekerheden in agrarische gezinnen bewust. De keukentafelgesprekken hebben inzicht gegeven hoe de sector er anno 2018 voor staat en wat de uitdagingen zijn zoals ondernemers die ervaren. Dit is opgetekend in het rapport 'Platteland Aalten in beweging'. De gemeente Aalten is positief over de resultaten van het project, de grote deelname en de waardering vanuit de deelnemers voor dit initiatief.

Breed trainingsprogramma
In het rapport zijn aanbevelingen opgenomen waarmee de agrariërs verder kunnen werken aan hun toekomst. Een van de aanbevelingen is het aanbieden van een trainingsprogramma rond de onderwerpen die tijdens de gesprekken naar voren zijn gekomen. Gemeente Aalten draagt financieel bij aan de trainingen. De boeren kunnen, met een beperkte eigen bijdrage, de volgende trainingen volgen: Hoe houd ik mijn motivatie in moeilijke marktomstandigheden?; Bedrijfsopvolging. Er is een opvolger, maar hoe pak je het dan goed aan?; Verdienmodellen. Mogelijkheden om tot een beter rendement van het bedrijf te komen; Partners in het bedrijf; communicatie en besluitvorming; Mijn toekomst, hoe bepaal ik een koers waar ik weer in kan geloven?; Leven na bedrijfsoverdracht of bedrijfsbeëindiging. Hoe geef ik mijn leven nieuwe inhoud?

Gemeente Aalten draagt financieel bij aan de trainingen

Aanmelden tot 8 maart
Geïnteresseerde boeren kunnen zich tot 8 maart aanmelden. Uitgebreide informatie is te vinden op de website van Monique te Kiefte, die samen met Rob Huinink, Wim Korsten en Lizanne Roeleven de trainingen gaat verzorgen: www.tekieftecoaching.nl/project-aalten/trainingen.