Kleine windmolens mogelijk in Aalten

AALTEN - In de raadsvergadering van 19 februari werd het initiatiefvoorstel van CDA-raadslid Gerrit Assink behandeld. De fracties van CDA, Progressieve Partij, ChristenUnie, VVD en HMV stemden voor de mogelijkheid om kleine windmolens van 15 tot 25 meter hoog te plaatsen in de gemeente Aalten. Gemeentebelangen stemde tegen en wil eerst de beleidsnotitie over duurzaamheid van B en W afwachten, voordat de partij instemt met afzonderlijke maatregelen. D66 was niet tegen de kleine windmolens, maar vindt ze niet passen in het oostelijk deel van de gemeente dat onderdeel is van het Nationaal Landschap Winterswijk. Assink was blij met de steun en verwacht dat in de komende jaren vijf tot zeven kleine windmolens worden geplaatst.

Door Bernhard Harfsterkamp

Assink wilde eens zoals hij het uitdrukte uit de achterbak van burgemeester en wethouders komen. Het gebeurt niet vaak dat een gemeenteraadslid zelf met een voorstel komt, maar hij vond het onderwerp duurzaamheid belangrijk genoeg om niet langer op de plannen van B en W te wachten. Het plaatsen van kleine windmolens gaat weliswaar over een klein onderdeel van de duurzaamheidsaanpak en zal er ook niet een hele grote bijdrage aanleveren. "Maar voor een aantal mensen kunnen die windmolens een mooie aanvulling zijn", zegt Assink. Bijvoorbeeld als er al zonne-energie wordt gebruikt. Ook kan het bij landbouwbedrijven een extra punt opleveren, waardoor de boer iets meer per liter melk krijgt. "Het gaat niet alleen om het geld, ook de wens van de ondernemer is belangrijk."
Het initiatiefvoorstel was eerst in het ronde tafelgesprek (RTG) ruimte besproken. Daarin waren veel vragen gesteld en opmerkingen gemaakt. "Ik heb goed geluisterd", zei Assink. "Daarom heb ik mijn voorstel gewijzigd." Het is niet meer de bedoeling om een mogelijkheid in het bestemmingsplan landelijk gebied op te nemen voor de kleine windmolens. Het hele bestemmingsplan wijzigen werd als te omslachtig gezien. Er zal nu van geval tot geval worden gekeken. Elke aanvraag wordt aan de gemeenteraad voorgelegd, die dan wordt gevraagd er geen bedenkingen tegen te hebben. Een voorstel moet wel voldoen aan de voorwaarden die Assink eerder had geformuleerd. De windmolen staat op of bij het bouwperceel en mag buurtbewoners niet hinderen. De discussie in het RTG leidde er toe dat er ook nadere eisen zijn ten aanzien van de effecten op de natuur. Er moeten geen nadelige invloeden zijn voor vogels en vleermuizen.

Mogelijk korting op legeskosten
Ook voor de kleine windmolens in het Nationaal Landschap zijn er nadere eisen. In de aanvraag moet worden onderbouwd dat de plaatsing van de molen de kenmerken van het waardevolle landschap niet aantast. Voor D66 ging dit nog niet ver genoeg. "Een windmolen van 25 meter is hoog", zei Gerloeske Brezet. "Wij willen geen hoge molens in het Nationaal Landschap." Elders in de gemeente passen ze ook voor D66 wel. Eén onderdeel van het initiatiefvoorstel van Assink kreeg niet de steun van de raad. Hij wilde voor de komende tien jaar dat voor de bouw van kleine windmolens geen leges hoeven te worden betaald. Dat zou de plaatsing kunnen stimuleren. Wethouder Martin Veldhuizen zegde wel toe om bij de uitwerking van de duurzaamheidsnota te willen bekijken of maatregelen die voordelig voor de duurzaamheid van de gemeente zijn een korting op de legeskosten kunnen krijgen.