Ontmoetingscentrum De Dam. Foto: Kristel te Bokkel
Ontmoetingscentrum De Dam. Foto: Kristel te Bokkel Foto:

Ontmoetingscentrum De Dam opent zaterdag 2 maart

Tijd voor verandering

AALTEN - Aanstaande zaterdag 2 maart wordt Ontmoetingcentrum De Dam aan de Damstraat officieel geopend. De afgelopen weken is er veel gedaan om dat mogelijk te maken.

Door Kristel te Bokkel

Het werd tijd voor verandering. Eric Wigchers, directeur Figulus Welzijn:, vertelt "Onze ruimte in het Magnolia Centrum, heeft voor ons toch wat nadelen. Ontmoetingscentrum De Dam heeft de ideale grootte en hier hebben we de zekerheid dat we er vijf jaar kunnen zitten." Jantine Logmans, vrijwilliger bij werkgroep Ontmoeting en Integratie: "Daarbij oogt dit pand een stuk toegankelijker. Bij het vorige pand moesten de mensen achterom komen en dat is toch weer een drempel die ze over moeten."

Voorheen zat in het pand aan de Damstraat sportschool Hanami en daarvoor was het een peuterspeelzaal. Er is met veel vrijwilligers gewerkt om het pand weer toonbaar en uitnodigend te maken. Logmans: "Er moest veel aan het pand gebeuren. Zo hebben we bijvoorbeeld de peutertoiletjes vervangen voor wat hogere exemplaren. Maar we wilden niet alles van de historie verloren laten gaan. Door de tegeltjes in de gang is nog steeds zichtbaar dat het vroeger een peuterspeelzaal was."

Ontmoetings-centrum krijgt echt al de functie van een buurthuis

Activiteiten die verplaatsen naar Ontmoetingscentrum De Dam zijn onder andere het Internationaal Café, het Vrouwencafé, Samen Wij, Mooi voor Nop en Figulus Welzijn. "Niet alleen de activiteiten van het Magnolia Centrum verhuizen met ons mee, ook mensen uit de buurt komen met nieuwe ideeën voor het ontmoetingscentrum. Er is hier al een groepje dat graag een hobbyclub wil beginnen in het Ontmoetingscentrum en ook de ouderen uit de buurt willen graag een ochtend komen koffiedrinken," aldus Wigchers.

Wigchers vervolgt: "Het Ontmoetingscentrum krijgt echt al de functie van een buurthuis. Dat past ook perfect bij de visie van Figulus. Wij willen ervoor zorgen dat de sociale netwerken versterkt zijn. In veel gevallen ligt bij ons werk de nadruk op de statushouders, maar we willen stimuleren dat het wat meer door elkaar loopt. Er komt langzaamaan ook steeds meer aandacht voor de autochtone Nederlanders, voor alle mensen die ondersteuning nodig hebben."

Aanstaande zaterdag 2 maart wordt Ontmoetingscentrum De Dam officieel geopend door wethouder Joop Wikkerink. Tussen 13.30 en 15:00 uur is iedereen welkom om het ontmoetingscentrum aan de Damstraat (nr. 4-I) te komen bekijken.