Klimaat

De klimaatverandering is de laatste tijd veel in het nieuws. Deze week waren het scholieren die de aandacht trokken door te spijbelen en te gaan protesteren in Den Haag. "Kom eindelijk eens in actie, oudjes van Nederland en in de politiek." Zo vat ik de boodschap van onze hoop voor de toekomst maar even samen. Terwijl ik naar ze keek op de televisie, zette ik de verwarming twee graden hoger. Ik heb het de hele winter al koud.

Natuurlijk voel ik me dan meteen even schuldig, maar ik ben ook maar een gemiddeld mens die houdt van enig comfort. Op andere manieren lever ik zeker wel een bijdrage om minder CO2 uit te stoten. Ik heb de auto afgeschaft, ik vlieg niet meer en loop en fiets zoveel mogelijk. Ook houd ik elk uur twee minuten mijn adem in, waardoor ik toch minder koolzuurgas in het kwetsbare milieu uitstoot dan vele anderen.

Dat het klimaat verandert is voor mij een zekerheid. Ik kan het aan de natuur zien. Ik heb sinds het begin van de jaren zeventig de bloeitijd van vele planten gevolgd. Vooral die van de enkele winterbloeiers en de vele voorjaarsbloeiers geeft veel informatie. In mijn jeugd bloeide de hazelaar nooit in december. Tegenwoordig is dat eerder regel dan uitzondering. De eerste bloeiende bosanemonen verschenen 50 jaar geleden pas in de tweede helft van maart. De massale bloei was er pas in april. Tegenwoordig ligt die gemiddeld genomen drie weken eerder.

Er zijn nog veel meer voorbeelden te geven die laten zien dat er in de natuur veel is veranderd. Kent u de tijger- of wespspin? Deze achtpotige dankt zijn naam aan het geelzwarte patroon op het achterlijf. Vijftien jaar geleden was deze soort in de gemeente Aalten nog nooit te zien, maar deze Zuid-Europeaan heeft succesvol een weg naar het noorden gevonden. Als het hier gemiddeld niet warmer was geworden, had de spin de lange reis niet aangedurfd.

Dat het klimaat verandert is ook geen discussiepunt meer. Er wordt nog wel veel gepraat over waarom dat gebeurt. Is het een natuurlijk verschijnsel waar we ons niet al te druk over hoeven te maken? Of ligt het allemaal aan de mens? Omdat ik altijd in het goede geloof heb ik de neiging iedereen gelijk te geven die zegt dat we niet zo moeten zeuren over ons gedrag. Er is toch geen mens die doelbewust bezig zal zijn zijn eigen wereld en dat van de toekomstige generaties te vernietigen?

Eerlijk gezegd vind ik het ook niet zo zinvol om hier heel veel energie aan te besteden. Zelfs als al dat klimaatgedoe onzin is, is het zinvol om zuiniger met energie en met onze grondstoffen om te gaan. Daar kan toch niemand tegen zijn? Zullen we daarom afspraken dat we geen discussies meer gaan voeren met doemscenario's, waarbij de hele Randstad in Aalten komt wonen omdat ze daar nog wel droge voeten hebben? Iedereen is uiteraard welkom over 30 jaar, maar laten we het praktisch benaderen. Wees zuinig met energie, leef gezond en vervuil het milieu niet al te veel. Dat kan toch nooit slecht zijn en niet zo moeilijk? En als u iets extra wilt doen ... volg mij na en houdt ook elk uur de adem in. Een minuut is al genoeg.