Bestemmingsplan Groot Deunk aangenomen

AALTEN – In de raadsvergadering van 29 januari werd het bestemmingsplan voor Groot Deunk aangenomen met één kleine wijziging. Guido Uland diende namens de Progressieve Partij, de ChristenUnie, D66 en het CDA een amendement in om alleen extensief agrarisch grondgebruik op de gronden van het voormalige asielzoekerscentrum toe te staan. Alleen de VVD en Henk Meerdink Volksvertegenwoordiging stemden tegen dit voorstel. Het geamendeerde bestemmingsplan werd daarna unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

Door Bernhard Harfsterkamp

Guido Uland (PP) omschreef nog eens hoe uniek de locatie Groot Deunk landschappelijk is. Hij noemde het een geologisch monument en een visitekaartje van Aalten in het Nationaal Landschap Winterswijk. Hij wees er op dat in het raadsprogramma en in de toekomstvisie van de gemeente het versterken van het landschap uitgangspunt is. Hij wilde echter niet zo ver gaan om te pleiten voor meer natuur en landschap, zoals insprekers tijdens het Ronde tafelgesprek deden. Wel kwam hij met het voorstel om in plaats van agrarisch grondgebruikvoor extensief agrarisch grondgebruik te kiezen. Het beheer van de gronden zal dan zodanig zijn dat de landschappelijke kwaliteit niet verminderd wordt. Om het zicht op het landschap hier beter te maken stelde hij ook voor een ander gebouwtje te handhaven voor de vleermuizen. Hiermee stemden alle gemeenteraadsleden in.
Gerbert Navis (VVD) had de meeste moeite met het bestemmingsplan. Hij verwachtte dat het handhaven van een gebouw voor de Oranjevereniging Barlo in de toekomst tot overlast voor omwonenden kan leiden, terwijl na al die jaren dat er asielzoekers waren opgevangen, de buurt was beloofd dat het er weer definitief rustig zou worden. Hij stelde daarom voor de plek voor de Oranjevereniging uit het plan te schrappen. Wethouder Ted Kok benadrukte echter dat er goede afspraken zijn gemaakt. "De Oranjevereniging weet wat wel of niet mag en zal zich aan de afspraken houden. Dat durf ik wel te zeggen." Een van de zienswijzen was al aanleiding geweest om het aantal te organiseren evenementen in en bij het gebouw te beperken. Het antwoord van de wethouder was voor Navis en de VVD voldoende om toch in te stemmen met het bestemmingsplan.
Wethouder Ted Kok herhaalde nog eens dat het bestemmingsplan een goede afspiegeling is van de wensen van de buurt. Het is ook tot stand gekomen met een werkgroep van de buurt, die samen met de gemeente en Staring Advies, een ecologisch adviesbureau, de ideeën die werden besproken op een informatieavond met die omwonenden heeft uitgewerkt. "Natuurlijk had er meer natuur of landbouw in gekund, maar dit plan had draagvlak." Daarom vond Kok het wel teleurstellend dat er toch zienswijzen werden ingediend. "Het plan was goed besproken." Dat het plan gedragen wordt door de meeste omwonenden was voor de meeste raadsfracties ook een belangrijke reden om in te stemmen en niet meer al te veel te veranderen aan het bestemmingsplan. Met het amendement over het extensief agrarisch gebruik had hij geen moeite. Al vond hij wel dat dit niet tot ontwikkelingen mag leiden die omliggende bedrijven kunnen schaden. Maar in goed overleg was dat te voorkomen. De wethouder zag er in ieder geval al enkele nieuwe bloemrijke akkerranden verschijnen.