Aalten, station. Foto: collectie Leo van der Linde, met dank aan Geb Garretsen
Aalten, station. Foto: collectie Leo van der Linde, met dank aan Geb Garretsen Foto:

Oplossing zoekplaatje

AALTEN - Op de prachtige, bijna 50 jaar oude foto van station Aalten kregen we nogal wat reacties.

Arjan Ligtenbarg uit Winterswijk, kenner van de spoor-en tramgeschiedenis in onze regio schrijft: "Het type treinstel, rood, dateert uit 1960 en werd vanaf 1968 geel geschilderd. Op het witte gebouwtje staat een bordje met een 'T': Treindienstleider. Hier zat de man die de leiding had over de seinen, wissels en overwegen en misschien ook de kaartverkoop. Waarschijnlijk is dit een tijdelijk onderkomen in verband met een interne verbouwing."

Jordy Waalderbos: "Dit treinstel is volgens mij tussen 1956 en 1962 in dienst genomen en rond 1998 uit dienst gehaald". Hans Schutte: "Het witte hokje heeft waarschijnlijk te maken met een verbouwing bij het NS-station Aalten".

Het station Aalten is een spoorwegstation van het type GOLS-groot, gelegen aan de spoorlijn Winterswijk-Zevenaar. Het station Aalten werd geopend op 15 juli 1885. De bouw begon in 1884 in opdracht van de Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij (GOLS). In 1919 werd het gebouw verbouwd. De linkervleugel werd verdubbeld en tegen het rechterdeel werd een laag vleugelgedeelte geplaatst. Het middendeel kreeg een verdieping. Sindsdien is het gebouw ongewijzigd gebleven. Het stationsgebouw is aangewezen als gemeentelijk monument.