De tragische razzia in Aalten, 30 januari precies 75 jaar geleden. Foto: Nationaal Onderduikmuseum, foto J.H. Bennink, Aalten
De tragische razzia in Aalten, 30 januari precies 75 jaar geleden. Foto: Nationaal Onderduikmuseum, foto J.H. Bennink, Aalten

Herdenking Razzia op de
kerken in Aalten

AALTEN - Woensdag 30 januari 2019 is het 75 jaar geleden dat in Aalten een tragedie plaatsvond. Op zondag 30 januari 1944 had de Duitse bezetter een razzia voorbereid op de kerken van Aalten. Er werd jacht gemaakt op jonge mannen. Twee kerken waren op tijd gewaarschuwd maar 48 mannen werden na de dienst van de Christelijk Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Westerkerk opgepakt en afgevoerd naar de koepelgevangenis in Arnhem en kampen.

Een aantal mannen is door de barre oorlogsomstandigheden of ontberingen in de kampen overleden. De mannen die het overleefden, droegen de gevolgen hun leven lang met zich mee. Ook in de families en de gemeenschap van Aalten sloeg de gebeurtenis een grote wond.

Het Nationaal Onderduikmuseum zal in 2019 bijzondere aandacht besteden aan deze ingrijpende gebeurtenis. Op woensdag 30 januari 2019 vindt er in de Ooster-kerk te Aalten een herdenkingsbijeenkomst plaats. De aanvang van deze dienst is 15.00 uur, inloop vanaf 14.30 uur. Tijdens deze herdenking wordt aan de hand van het thema: 'Geloof en onderduik' ingegaan op de houding van de mensen in hun relatie tot het geloof en opstelling tegen het nazidom. Naast genodigden en nabestaanden is deze bijeenkomst ook voor andere belangstellenden toegankelijk.

Medio september 2019 wordt er een expositie geopend. Aan de hand van verhalen, foto's, filmfragmenten, documentatie en kunstzinnige uiting wordt ingegaan op de razzia en de gevolgen daarvan. Ook hierbij zal de link naar het heden aandacht krijgen.


www.nationaalonderduikmuseum.nl


Geen gemeentegarantie voor
atletiekvereniging

AALTEN – Het college van burgemeester en wethouders heeft op 15 januari besloten geen garantie af te geven voor een lening die de Atletiekvereniging Aalten (AVA) wil afsluiten. AVA heeft onlangs 1500 vierkante meter extra grond verworven, die de vereniging wil gebruiken voor extra activiteiten zoals een survivalbaan, een werpmuur en een bewegingsplein. Voor deze investering wil de vereniging geld lenen, waarvoor een garantie van de gemeente nodig is. Die staat dan garant voor de betaling van de aflossing en rente. B en W wil die niet geven, omdat het beleid is om dit niet meer te doen.

Afgelopen september hadden de twee voetbalverenigingen uit Dinxperlo, die inmiddels zijn gefuseerd, ook al een gemeentegarantie aangevraagd. Ook toen was het antwoord nee. De reden dat de gemeente Aalten geen garantie bij leningen van verenigingen en andere organisaties wil afgeven is het risico dat de gemeente loopt, zeker wanneer er sprake zou zijn van meer garantstellingen. Nu weer ja zeggen zou ook een precedentwerking kunnen hebben, "terwijl wij juist onze risico's met betrekking tot garantstellingen de afgelopen jaren waar mogelijk afgebouwd hebben". Nu wel positief besluiten zou ook oneerlijk zijn geweest tegenover verenigingen die eerder een verzoek indienden, dat werd afgewezen.