Na afbraak gebouwen landschap beter te zien. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Na afbraak gebouwen landschap beter te zien. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Draag terrein Groot Deunk over aan een kleine natuurorganisatie

Volgens inspreker groot draagvlak voor invulling met natuur en landschap

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – In het Ronde Tafelgesprek (RTG) Ruimte van dinsdag 15 januari werd gesproken over het ontwerp-bestemmingsplan Groot Deunk, het terrein van het voormalige asielzoekerscentrum. Burgemeester en wethouders stellen de raad voor hier een gebouw te handhaven voor de Oranjevereniging Barlo, een klein gebouw te handhaven ten behoeve van vleermuizen en een deel van het terrein te verkopen aan een agrarisch ondernemer. Ook zal er enige ruimte zijn voor natuur en landschap. De insprekers vonden dit niet het beste voorstel. Pim Leemreise, een buurtbewoner, en Gerrit Krajenbrink, namens de stichting Natuur en Milieu Aalten, pleiten voor meer natuur en landschap.

Een derde inspreker kon niet aanwezig zijn, maar had zijn inspraakreactie wel op papier ter beschikking gesteld. Omdat deze geanonimiseerd is , is de naam van de inspreker niet bekend, maar de inhoud doet vermoeden dat het een van de buurtbewoners is, die zich altijd heeft verzet tegen de heropening van het Asielzoekerscentrum (AZC). Hij herinnerde aan de afspraak die met de buurt was gemaakt nadat het AZC voor de eerste keer was gesloten. Er is toen aan de omwonenden toegezegd dat alle gebouwen op het terrein gesloopt zouden worden. "Die toezegging zien wij nu dan nog steeds graag uitgevoerd!" Deze inspreker ziet dan ook niets in het gebruik van een van de gebouwen door de Oranjevereniging Barlo. Volgens hem zijn er voldoende andere locaties die geschikt zijn voor hun activiteiten en ligt Groot Deunk te ver weg van de kern van Barlo. Het plan met meer natuur en landschap voor het terrein ziet deze inspreker ook niet zitten. De aangrenzende agrarische bedrijven zouden daardoor gehinderd worden in hun bedrijfsvoering. Een volledige agrarische bestemming met oog voor natuur en landschap is dan ook de enige juiste.

Teleurstellende koopmansgeest
Gerrit Krajenbrink van de stichting Natuur en Milieu Aalten zei dat er prachtige kansen voor landschapsversterking liggen op het voormalige AZC-terrein. "De overgang Oost-Nederlands plateau naar het Pleistocene bekken van de Achterhoek, een uniek geologisch fenomeen in Nederland, is hier na afbraak van de gebouwen prachtig te zien. Met een goede landschappelijke inrichting kan hier een fraaie natuurparel ontstaan." Volgens Krajenbrink is het terrein voor een symbolisch bedrag aan de Aaltense gemeenschap verkocht met de bedoeling iets terug te doen na al die jaren waarin er ook sprake was van overlast. "Dat het college van B en W de grond vervolgens weer gaat verkopen getuigt van een teleurstellende koopmansgeest en boekhouder-denken, terwijl hier juist visie en creativiteit gevraagd worden."

Pim Leemreise had op de zaterdag voor het Ronde Tafelgesprek, al raads- en RTG-leden ter plekke bij Groot Deunk al laten zien hoe je er natuur en landschap meer ruimte kunt geven. In het kort vertelde hij nog eens zijn verhaal. Leemreise is niet tegen handhaving van een gebouw voor de Oranjevereniging. Hij stelde wel voor om het gebouwtje voor de vleermuizen juist wel te slopen, omdat dat juist het uitzicht op het bijzondere landschap verstoort. Leemreise wil het landschap herstellen, maar nog belangrijker vindt hij een goed beheer. Hij verzocht de aanwezige RTG-leden nogmaals het terrein ter beschikking te stellen voor natuur en landschap. "Het beheer van het gebied is gericht op landschapsbeheer en niet op landbouwproductie. Ons plan gaat uit van een afwisseling van hooiland en begrazing door schapen en runderen." Leemreise stelde voor het terrein in beheer te geven aan een kleine natuurorganisatie, zoals de G.A. van de Lugtstichting of de stichting Particulier Agrarisch Natuurbeheer (PAN) Winterswijk, een organisatie die ook in de gemeente Aalten actief is. Volgens Leemreise was en is er bij de omwonenden een groot draagvlak voor het natuurplan dat hij en Joris Ernst hebben opgesteld. Enkele dagen na het Ronde tafelgesprek vertelde Leemreise, dat hij de indruk heeft dat er beweging is ontstaan. Hij verwacht dat het bestemmingsplan in de raadsvergadering van 29 januari niet zomaar wordt aangenomen en dat er een kans is dat het terrein aan één beheerder wordt overgedragen.


Cursus over zangvogels en hun zang

REGIO/HALLE - Wie meer wil weten over vogels en hun zang kan terecht bij een IVN-cursus. IVN De Oude IJsselstreek biedt dit voorjaar (van eind februari tot begin juni) een cursus aan voor geïnteresseerden met een beetje basiskennis van algemene zangvogels. De cursus bestaat uit vijf lessen op dinsdagavond en vijf excursies op de zaterdagochtend. De lessen vinden plaats in Halle, de excursies binnen het werkgebied.

De lessen en excursies volgen het voorjaar, waarbij tijdens iedere les en excursie een andere groep vogels centraal zal staan. Elke les zal er worden geoefend met het beschrijven en benoemen van een aantal karakteristieke vogelsoorten. Te beginnen bij algemene standvogels van bos, tuin en park, en te eindigen bij de laat terugkerende moerasvogels. Daarnaast is er aandacht voor aspecten van broedvogels in het algemeen, zoals territorium, nestgelegenheid en broedzorg.
Alle informatie over data, kosten en het aanmeldformulier is te vinden op de website van IVN De Oude IJsselstreek. Bellen kan ook, met Marjon van Drongelen: 06-16639475.


www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek