Gerrit Kleinhesseling ondersteunt de jonge vissers met genoegen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Gerrit Kleinhesseling ondersteunt de jonge vissers met genoegen. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Vissen in het Welinkbos met gratis jeugdvergunning

DINXPERLO - als het een weer een beetje mee zit, wordt er volop gevist in het Welinkbos aan de grote vijver. Dat was een tijdje terug nog niet toegestaan maar het bordje 'verboden te vissen ' is inmiddels weg en Hengelsportvereniging De Voorn uit Dinxperlo huurt de vijver nu van de gemeente. Dit houdt ook in dat de visvereniging verantwoordelijk is voor het onderhoud, begroeiing en de visstand. Er zitten erg veel voorntjes, giebels en zelfs karpers en goudvissen in de vijver en dat schijnt erg aantrekkelijk te zijn voor zowel de jongere als oudere vissers.

Door Waltraud Wensink

Arie Doornink( penningmeester) en Frank Wensink ( voorzitter) van hsv De Voorn vinden dit een mooie ontwikkeling. Doornink: "Toen men in de gaten kreeg dat er veel vis in de vijver zat, sprak zich dat al snel rond en met grote regelmaat waren er veel kinderen aan het vissen." Wensink: "En dat is natuurlijk interessant voor ons. Het is een prachtige locatie die een eindje van de grote weg af ligt. Als vereniging zien we graag dat de jeugd gaat vissen en het liefst ook nog dat ze lid worden van onze vereniging. Wij huren als vereniging de vijver van de gemeente en dat houdt in dat liefhebbers die er willen vissen een vergunning nodig hebben. Dat geldt ook voor het Blauwe Meer. Als hengelsportvereniging willen we de taak op ons nemen om de vijver 'be-visbaar' en gezond te houden .Ook willen we iets voor de mensen organiseren als ze daar prijs op stellen. We denken hierbij bijvoorbeeld aan viswedstrijdjes voor de jeugd. De vijver in het bos is daar erg geschikt voor. Het is overzichtelijk en ze vangen er nagenoeg altijd wel wat." Doornink vult aan: "We weten dat er veel kinderen vissen maar dat wil niet altijd zeggen dat het helemaal goed gaat en soms hebben ze nog wel enige sturing of advies nodig. Daar willen we als vereniging op inspelen. Het is belangrijk dat er op een respectvolle manier met de natuur en de vis wordt omgegaan en dat er niet maar zo met allerlei grote haken aan de vis getrokken wordt."

Wensink: "Als er gevist wordt komt er regelmatig iemand langs wandelen en wordt er een praatje gemaakt. Kijken naar vissen werkt soms net zo ontspannend als het vissen zelf." Een van de ouderen die met grote regelmaat vist in het Welinkbos is Gerrit Kleinhesseling, 84 jaar."De dokter zegt dat het gezond is om te vissen. Ik heb een hoop slijtage aan mijn lichaam maar vissen lukt bijna altijd. Met grote regelmaat ben ik aan de vijver te vinden. Ik kan er goed met mijn scootmobiel komen en er zijn dagen bij dat ik wel 75 vissen aan de haak krijg. Ik houd dat goed bij met een speciaal tellertje. Ooit kwam de teller zelfs op 170, maar dat lukt niet iedere dag. Als ik eens wat minder vis vang, komt het doordat ik de jeugdigen aan het helpen ben. Er zit inderdaad veel vis in de vijver en het is mooi om te zien dat de kinderen wat vangen. Ik vind het belangrijk dat de kinderen van de straat zijn en fijn kunnen vissen. Voor mij is het lekker dicht bij huis en kan er mooi buiten de wind zitten. Ik help de kinderen die er komen graag mee bij het vissen en ondanks het leeftijdsverschil neemt de jeugd veel van mij aan. Ik help ze met het onthaken of met de dobbers en geef adviezen over hoe ze het anders kunnen doen. Soms halen ze een stok uit het bos, doen er een dikke lijn aan en gaan aan het vissen met een stuk brood of mais."

Gratis jeugdvergunning tot 14 jaar
Nu is het echter niet zo dat er overal gevist mag worden, vooral niet nu de visvijver onder de verantwoordelijkheid van hengelsportvereniging De Voorn valt. Het bestuur van De Voorn wil graag weten wie er vissen en hoe het er aan toe gaat. Ze gaan dus ook toezicht houden en eventueel adviezen en tips geven aan de beginnende vissers. Doornink: "We willen de vissers niet dwarsbomen en juichen het juist toe dat de jeugdigen gaan vissen. Maar dan wel graag op een verantwoorde manier en daar hoort een vergunning bij. Voor de jeugd tot 14 jaar zijn er gratis vergunningen beschikbaar. Deze vergunning geldt zowel voor Het Blauwe Meer als voor het Welinkbos. Voorwaarde is echter dat je met één hengel vist, alleen overdag vist, en als aas gebruik maakt van brood, maden, wormen, deeg of mais." Het mag vanzelfsprekend zijn dat iedereen de plek weer netjes moet worden achtergelaten en dat er geen troep of vislijn blijft slingeren. De gevangen vis moet direct weer onbeschadigd teruggezet worden in het water. Wie onder begeleiding van een volwassene vist die in het bezit is van een Vispas, mag zonder vergunning vissen. Met een Vispas mag je ook in meerdere wateren vissen en met meerdere hengels. Een Vispas is echter niet gratis. Voor nu is het in ieder geval voor Het Blauwe Meer en het Welinkbos van belang dat jeugdigen ook zonder een begeleider kunnen komen vissen, mits ze de gratis visvergunning op zak hebben .

Tweedehands hengels en dobbers
Wensink: "Hsv De Voorn wil de (beginnende) vissers graag op weg helpen. Als vereniging bieden we voordelig tweedehands visspullen aan. Iedereen kan op zondagochtend tussen 10:00 en 13:00 uur terecht in ons clubhuis aan de Helmkamp bij Het Blauwe Meer voor dobbers of haken. Je kunt de gratis vergunning kan men downloaden via de site van De voorn. Zo krijgen we ook inzicht wie er allemaal vissen en kunnen we ze ook gericht benaderen als we eens iets voor hun willen organiseren of als ze zelf leuke ideeën hebben. Gerrit Kleinhesseling zal ook een aantal kaartjes meekrijgen die hij aan de jeugd kan uitdelen en zullen wij regelmatig onze neus laten zien in het bos. Misschien mooi om te weten dat we ook twee vismeesters bij de verenging hebben die hengelsporters graag op weg helpen. Mocht je bijvoorbeeld met de hele klas visles willen, dan zijn zij via de visvereniging te benaderen.


devoorn.mijnhengelsportvereniging.nl