Frederik Schütte van het adviesbureau licht het rapport toe. Foto: Frank Vinkenvleugel
Frederik Schütte van het adviesbureau licht het rapport toe. Foto: Frank Vinkenvleugel

Crossfire: samenwerking Du/NL
brandweer verder onderzoeken

DINXPERLO - Het Kulturhus Dinxperlo was dinsdag de locatie waar het INTERREG project Crossfire werd gepresenteerd door Frederik Schütte van het Ingenieursburo AntwortING uit Keulen; een onderzoeks- en adviesbureau op gebied van brandweer-en reddingsdiensten. Hiermee werd het haalbaarheidsonderzoek afgesloten betreffende de mogelijke grensoverschrijdende samenwerking van de Duitse en Nederlandse Brandweerkorpsen.

Door Iris Jansen

Het project is ontstaan op initiatief van voorzitter Stefan Wevers, voorzitter van Brandweer Nederland, voorzitter van de Raad van Brandweercommandanten, en commandant van Brandweer Twente én zijn Duitse collega Hartmut Ziebs, voorzitter van het Deutscher Feuerwehrverband. Volgens beiden zou een krachtenbundeling tot meer veiligheid in het grensgebied leiden. Feuerwehr Bocholt, Brandweer Twente, Brandweer Gelderland Zuid, Brandweer Noord- en Oost-Gelderland en het adviesbureau AntwortING hebben aan het project Crossfire meegewerkt. Hierin zijn alle mogelijkheden én hindernissen in kaart gebracht voor het vestigen van een grensoverschrijdende brandweerpost. Gastheer burgemeester Stapelkamp, en als burgemeester opperbevelhebber van de brandweer in de gemeente Aalten, heette alle Duitse en Nederlandse aanwezigen van harte welkom en noemde de locatie in het Kulturhus dé meest geschikte plek hiervoor."Waar is nu een beter voorbeeld te vinden van een grensoverschrijdende samenwerking dan hier op de grens van Dinxperlo en Suderwick; Dinxperwick om het in één woord samen te vatten. Maar toch zullen éérst alle facetten van het samenvoegen tot één brandweerpost in het grensgebied goed moeten worden onderzocht; niet alleen wat betreft regelgeving maar ook hoe de vrijwilligers aan beide zijden van de grens hier tegenover staan. Dat is net zo belangrijk, want beiden hebben hun eigen historie en tradities."

De presentatie was bedoeld om niet alleen alle mogelijkheden maar ook alle moeilijkheden naar voren te brengen. "Met dit project is de eerste stap gezet en waarmee betreffende instanties aan de slag kunnen gaan om verder uit te werken. Alhoewel de samenwerking van de Brandweer Dinxperlo en Feuerwehr Suderwick al jaren plaatsvindt, moet toekomstgericht bekeken worden of het wenselijk en mogelijk is om meer gestructureerd samen te werken. Een samenwerking zou het alsmaar groter wordende tekort aan vrijwilligers kunnen oplossen. Het is daarom belangrijk om de mensen er vanaf het begin af aan bij te betrekken, maar naast het menselijk aspect, moeten ook zaken zoals het taalprobleem, opleiding, vervoer, materiaal, kleding, huisvesting, gebiedsgrootte, risicoanalyses, aantal jaarlijkse inzetten en communicatiesystemen bekeken worden", aldus Schütte.

Ook aan het woord kwam brandweercommandant Jan Rijk van Veiligheidsregio Zeeland. Hij vertelde over de grensoverschrijdende samenwerking tussen het Belgische korps in Kieldrecht en het Nederlandse korps in Nieuw-Namen. Na enkele jaren van voorbereiding zijn in 2014 de Zeeuwse brandweerlieden bij hun Belgische collega's ingetrokken. "Maar daar was geen taalbarrière en de werkwijze van beide korpsen leek al veel op elkaar. Daarmee was ook het bemanningsprobleem grotendeels opgelost en de veiligheid in de regio vergroot. Maar ook hier moesten voor enkele problemen, zoals het gebruik van communicatiemiddelen, nieuwe dienstverbanden, huisvesting, een oplossing gezocht worden. Het loont zeker om te kijken of een Duits-Nederlandse samenwerking tot stand kan komen."