Ook gratis Wifi in centrum Dinxperlo

AALTEN/BREDEVOORT/DINXPERLO – Wethouder Ted Kok brengt het liefst positief nieuws. Hij vertelt elk jaar graag opnieuw dat de woonlasten in Aalten wederom tot de laagste in heel Nederland behoren. Hij vindt het prettig om te melden dat bedrijven kunnen uitbreiden of dat de gemeente er weer in is geslaagd om een mooie subsidie binnen te halen. Deze week kon hij melden dat de gemeente 15.000 euro subsidie krijgt van de Europese Unie voor de aanleg van gratis Wifi in de winkelcentra van Aalten, Bredevoort en Dinxperlo.

Door Bernhard Harfsterkamp

In Europa hebben 12.000 gemeenten meegedaan om de bijdrage voor Wifi in winkelcentra te bemachtigen. Daarvoor moesten ze allemaal op dezelfde dag via de computer en het wereldwijde internet een aanvraag indienen.

Aalten één van de 33 gemeenten in Nederland die subsidie krijgen

Door de grote belangstelling was het lastig om 'er door te komen', maar na drie keer klikken kon de gemeente Aalten de aanvraag indienen. Van alle aanvragers kregen 2800 Europese gemeenten een bijdrage. Daarvan liggen er drieëndertig in Nederland. "Bij mijn weten is Aalten de enige in de Achterhoek, maar ik weet niet of andere gemeenten het ook hebben geprobeerd."

Wethouder is enthousiast geworden
Hoe de 15.000 euro precies zal worden ingezet, zal worden besproken met de ondernemerskringen , IODUS (Dinxperlo), NOVA (Aalten) en BREM (Bredevoort), in de verschillende kernen. Het onderhoud zal 110 euro per maand bedragen. Dat zal de gemeente in ieder geval voor drie jaar betalen. Het is de bedoeling dat de ondernemersverenigingen er daarna zelf verantwoordelijk voor worden. De bijdrage voor het Wifi-netwerk is eerder dit jaar aangevraagd na aandringen van de gemeenteraad. Het CDA maakte er als eerste attent op via raadsvragen. Burgemeester en wethouders reageerden eerst afhoudend. Ook omdat de ondernemersverengingen niet meteen enthousiast waren. Er moest daarna een motie aan te pas te komen om B en W te bewegen een aanvraag in te dienen. Inmiddels ziet wethouder Kok de voordelen van de gratis Wifi in de winkelcentra. "Je kunt tot andere inzichten komen en zelf enthousiast worden. Je kunt dan mooi al winkelend op de hoogte blijven van het laatste nieuws."

Het liefst positief.