Kind

We zitten al weer op de helft van december. Sinterklaas heeft zijn biezen en zwarte pieten gepakt en is weer afgereisd. Hij heeft weer met gulle hand gegeven en menig kinderhart sneller doen slaan. Wat deze goede heilige man op z'n oude dag al eeuwenlang presteert is best wel bewonderenswaardig. Hij wil maar niet ouder worden! We vergeten gemakshalve dan maar even dat de commercie dat helemaal niet erg vindt, dat zelfs stimuleert. En die er voor zorgt dat ook de volwassenen worden overladen met cadeautjes.

Volgende week hebben we weer meer dan gemiddelde belangstelling voor een kind. Een kind dat bij de geboorte al aandacht kreeg van mensen uit alle lagen van de bevolking. Dat toen al cadeautjes kreeg! Niet van de Sint want die was toen nog niet geboren. Interessante vraag: zou hij toen in dat geval vanuit Myra zijn mijter, mantel en merrie hebben gepakt en naar de stal zijn afgereisd? Zou hij toen dit kind ook hebben gezien als toekomstig weldoener? En we zullen het maar niet hebben over cadeautjes. Zo rijk was de Sint nou ook weer niet dat hij goud, mirre en wierook kon meebrengen.

Ook het kind in de voerbak heeft zijn plaats ingenomen in de wereldgeschiedenis. De overlevering vertelt ons dat hij mensen genas. Zelfs doden weer tot leven opwekte. En dat we het geloof kunnen beleven zoals kinderen dat kunnen doen: vrij en onbevangen. Gericht op de medemens, open en dienstbaar. Ik ben geen kenner van het boeddhisme, hindoeïsme, islam of wat voor geloof dan ook. Maar volgens mij komt elke geloofsbeleving daar op neer. Zelfs als je niet gelooft kun je deze principes hanteren. En dat gebeurt gelukkig ook. Is dat misschien de reden dat de belangstelling voor de door de mens bedachte instelling 'kerk' minder wordt? Dat ergens in geloven individueler wordt? Verwatert het geloof?

Wat niet mag wegebben is aandacht voor een kind. Niet alleen in deze maand. Niet alleen door de goedheiligman of door een kind in een voerbak.

Fijne dagen en een leuke jaarwisseling gewenst!

Hol ow goed!

H. Eurneman

(die even een paar weken vrij neemt!)