De organisatoren kijken uit naar een volle 'Open Kerk'. Foto: Frank Vinkenvleugel
De organisatoren kijken uit naar een volle 'Open Kerk'. Foto: Frank Vinkenvleugel

Open Kerk in Dinxperlo op oudejaarsmiddag

DINXPERLO - Voor de derde keer op rij organiseert de Protestantse Gemeente Dinxperlo een inloopmiddag op maandag 31 december om het jaar met elkaar af te sluiten op een gezellige en gemoedelijke manier. Dit jaar zullen de activiteiten zich voornamelijk afspelen in de Dorpskerk zelf. Het goede doel dat aan deze middag gekoppeld is, is Stichting Vrienden van Estinea en dan met name de beweegtuin.

Door Waltraud Wensink

De commissie die zich dit jaar bezig houdt met de Open Kerk bestaat uit Dick Hengeveld, Ina klein Hesselink, Ester van Beek, Annemieke Ormel en Henk Kip. De commissie is het er over eens dat gezelligheid en samen zijn centraal staan bij de eindejaarsmiddag van de Open Kerk, waarbij iedereen van harte welkom is. "Samen het jaar op een fijne manier afsluiten in een ongedwongen sfeer en het 'beleven' met elkaar. Vorig jaar en ook het jaar daarvoor mochten we al erg veel mensen begroeten op onze oudejaarsmiddag en we hopen dit jaar op een nog grotere opkomst", zegt Dick.

Grotere opkomst
"En juist omdat er een grotere groep mensen verwacht wordt, is de ruimte van het mooie Kerkelijk Centrum eigenlijk net iets te klein om alle gasten op het eind van het jaar te kunnen herbergen", meent Ina. "Daarnaast is het natuurlijk hartstikke mooi dat we nu kunnen uitwijken naar de naastgelegen kerk. Bij deze Open Kerk kunnen we letterlijk de deuren zichtbaar open zetten. We proberen de activiteiten die we organiseren zoveel mogelijk in één ruimte te laten plaatsvinden. Er is een mooie invulling van de middag met muziek, verhalen, en ook een expositie van de mooiste fotomomenten van 2018. Onder de toren willen we een 'stiltecentrum' inrichten waar men terecht kan voor een stukje bezinning", aldus Ester. Henk Kip: "Het is een mooie locatie om het jaar met elkaar af te sluiten, ook voor de mensen die niet zo veel met de kerk hebben. Open Kerk is voor iedereen, ontmoeting, samenzijn, ruimte voor elkaar en dat zonder verplichtingen. Het wordt echt geen lange zit en ook geen echte kerkdienst, maar je kunt het zien als een 'oudejaarsviering'. Je hoeft overigens niet het hele programma te volgen, je mag ook halverwege de middag binnen wandelen. Gezellig een kopje koffie, thee of glühwein drinken met een oliebol die ter plekke gebakken worden."

Beweegtuin
Het goede doel van deze middag is Stichting Vrienden van Estinea. Zij ondersteunen financieel en /of in natura aanvragen voor projecten die niet uit het reguliere zorgbudget betaald kunnen worden. Namens de Stichting schuift Gerrit van Veen aan, die zich met veel enthousiasme en overgave inzet voor Stichting Vrienden van Estinea.

'Hopen op grote opkomst en goede opbrengst voor beweegtuin'

"Wij zijn als stichting ontzettend blij met de aandacht die we op deze manier krijgen. Langzaam aan krijgen we toch steeds meer bekendheid en weten de mensen ons ook te vinden. Het is voor ons een teken dat we goed bezig zijn en dat we de juiste weg in slaan. Wij moeten het als stichting hebben van acties voor goede doelen, schenkingen en giften. Dus is dit een hele fijne aanvulling voor ons dat we betrokken worden bij de oudejaarsinloop van de Open Kerk. De opbrengst gaat deze keer naar de 'beweeg- en beleeftuin' aan de Slaadreef in Aalten waar we al een tijd mee bezig zijn. De beweegtuin is wel gevestigd in Aalten maar we willen uitdrukkelijk kenbaar maken dat deze er voor de hele samenleving is en vrij toegankelijk. We hopen echt om mensen bij elkaar te kunnen brengen en het ontmoeten te stimuleren. Samen iets met elkaar ondernemen, op speciale beweegtoestellen, rolstoelschommel, maar ook veel groen om mensen te laten genieten van diverse planten, bloemen en insecten. Tijdens deze oudejaarsmiddag worden de vrijwilligers van de Open Kerk ondersteund door drie cliënten van Estinea. Een cliënt van Top-Art uit Winterswijk heeft een prachtige 'eindejaarskaart' ontworpen. Die vonden we zo mooi dat we er gelijk honderd meer hebben laten drukken zodat we die als Stichting zelf ook gaan gebruiken."

Programma
Dick: "Het zal een komen en gaan zijn waarbij iedereen zelf bepaalt hoe lang hij of zij wil blijven. Vrijblijvend voor jong en oud waarbij gezelligheid en elkaar ontmoeten centraal staan." Op het plein zullen de midwinterhoornblazers Van Toet'n of Blaoz'n voor een warm en authentiek welkom zorgen. Om 14.00 uur is er inloop met orgelmuziek van Dick Homburg en rond 14,45 uur treden Nienke Vreman en Willeke Hoftijzer op en zij gaan er net als vorig jaar iets moois van maken. Om 15.15 uur zal Gerrit van Veen namens Stichting Vrienden van Estinea het goede doel toelichten. Om 15.40 is het tijd voor de verhalenverteller Harry Esselink die op zijn eigen wijze een terugblik zal geven op het afgelopen jaar. Om 16.10 uur is er een optreden van Hans de Vries, zanger-gitarist. H.A.N.S ( Hans Activeert Nu Snaren) speelt bij deze gelegenheid liedjes 'met inhoud' van bekende artiesten waarover je de gedachten kunt laten gaan om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar 'anders' te beginnen.

Foto's gevraagd voor de foto-expositie
Er zal die middag een foto-expositie te zien zijn met foto's uit 2018 die op wat voor manier dan ook weergeven waar de maker blij van wordt of werd en die je op een speciale manier raken. De organisatoren roepen op: "Dus heb jij foto's waar je een speciaal gevoel bij hebt, die je ontroeren of die je erg blij maken , stuur deze dan met een korte toelichting op (vóór 27 december 12:00 uur) en dan kunnen deze getoond worden tijdens de expositie. Mail je foto naar tmooistevan2018@pg-dinxperlo.nl."

Aansluitend aan de 'Open Kerk' is er om 17:00 uur de oudejaarsavondviering met Anne van Voorst als voorganger. "Ook hieraan verlenen Nienke en Willeke hun medewerking. De toegang voor het hele programma is gratis. Voor de consumpties vragen we een bijdrage waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. Voor kinderen en jeugd zijn er speciale activiteiten waaronder een speurtocht rond het Kerkelijk Centrum en de kerk."