Theo Bussink en Erica Baten. Foto: Iris Jansen
Theo Bussink en Erica Baten. Foto: Iris Jansen

Nieuwe AED erbij in Dinxperlo

DINXPERLO - Sinds woensdag is er in Dinxperlo een derde 24-uurs toegankelijke AED bijgekomen. Dit levensreddende apparaat is geplaatst naast de voordeur van woonzorglocatie 'De Meibrink' op de hoek Meibrink/Aaldersbeeklaan. Dat de omliggende woonbuurt nu verzorgd is met een AED is te danken aan initiatiefneemster Erica Baten die een paar maanden geleden voor de aanschaf hiervan een actie is gestart. Met behulp van donaties, Dinxpers Belang, de Aaltense Uitdaging en elektrotechniek Theo Bussink, kon woensdag de AED aangesloten worden.

Door Iris Jansen

Erica, die zelf op haar werk de cursussen BHV volgt, weet als geen ander hoe belangrijk de eerste zes minuten zijn, wanneer iemand door een hartstilstand getroffen wordt. "Wanneer dat in je omgeving gebeurt, moet je meteen handelen. Leg iemand op de grond, bel 112, kijk of er nog een ademhaling is en zo niet start meteen met mond-op-mondbeademing en hartmassage. Via 112 krijg je te horen waar een AED-apparaat hangt. Veel bedrijven hebben tegenwoordig zelf een AED, maar wanneer dat thuis gebeurt of op straat, moet er toch binnen enkele minuten een AED inzetbaar kunnen zijn. Voor het gebied aansluitend aan de Aaldersbeeklaan was het niet mogelijk om binnen de voorgeschreven tijd een AED te vinden; de meeste hartstilstanden komen immers in woonwijken voor en hulpdiensten kunnen niet altijd op tijd zijn. Daarom ben ik een actie gestart voor een buurt-AED. Daarvoor is een speciale site ontwikkeld: www.buurtaed.nl, een samenwerkingsverband van de Hartstichting en Philips. Je hebt dertig dagen de tijd om het benodigde geld bijeen te krijgen. Philips neemt een groot deel voor zijn rekening. Door donaties en met financiële hulp van Dinxpers Belang, is het gelukt om een AED aan te schaffen. De AED is ook geregistreerd en is nu bekend bij 112 en op de EHBO-apps. Dat is heel belangrijk want vele verenigingen en bedrijven laten een registratie achterwege. Wanneer je 112 belt, krijg je altijd de dichtstbijzijnde geregistreerde AED door en een eventuele pincode om de kast te openen. Bij deze AED zit een zwart tasje met daarin een schaar voor het openknippen van de kleding, een scheermesje voor het verwijderen van borsthaar en mondstukje voor de beademing. Dat moet je samen met de AED meenemen. Wanneer je precies de instructie opvolgt van wat het apparaat zegt, kan echt iedereen het bedienen."

Als initiatiefneemster is Erica tevens beheerder van de AED. Toch heeft zij niet voor haar thuisadres gekozen als plek voor de AED. "Het was belangrijk om een goede vindbare en centrale plek te kiezen. De woonzorglocatie ligt in het midden van de Aaldersbeeklaan en is via Google goed te vinden. De AED hangt daar veilig en overdekt en er zijn het klokje rond mensen aanwezig om een oogje in het zeil te houden. Op de bevestingingsplek was al elektriciteit aanwezig, maar helaas kon ik niemand vinden die het aandurfde om het apparaat aan te sluiten. Door mijn vraag op de Facebookgroep 'je bent een echte Dinxperloer als…' wie mij kon helpen hiermee, kwam er een bericht van een matchgroeplid van de Aaltense Uitdaging. Zij bood aan om een bedrijf te zoeken die dat uit maatschappelijk oogpunt wilde uitvoeren. Daarop belde Theo Bussink uit de Spoorstraat. Hij was in dit geval bereid het apparaat te bevestigen en de kosten voor zijn rekening te nemen.

Bussink:"Ik kreeg een mail van de Aaltense Uitdaging met de vraag of ik de AED wilde ophangen. Aangezien het mensenlevens kan redden, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Ik ben blij met het initiatief van Erica; het geeft een goed gevoel te weten dat er nu een apparaat bij is, maar ik hoop toch dat het apparaat weinig gebruikt hoeft te worden."