Freek Diersen, Johannes Hoven en Johan Luijmes bezig met het plaatsen van het bord. Foto: Frank Vinkenvleugel
Freek Diersen, Johannes Hoven en Johan Luijmes bezig met het plaatsen van het bord. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Herinnering aan katholieke basisschool Suderwick

SUDERWICK - Waar nu nieuwbouwwoningen zijn neergezet, stond in Suderwick eens de Pfarrer-Wigger-Schule. Op zich niet zo bijzonder, maar aangezien de school door de annexatie in 1949 onder Nederlands bestuur kwam, maakt het voormalig schoolterrein toch deelgenoot uit van een stukje bijzondere grensgeschiedenis. Met een informatiepaneel aan het Kerkpatt blijft de herinnering aan deze katholieke basisschool levend.

Door Iris Jansen

Dat stukje grensgeschiedenis was voor Johannes Hoven, voorzitter van het Heimatverein in Suderwick, en Freek Diersen van het project Grensbeleving reden om op die plek een informatiebord te plaatsen voorzien van uitleg en een historische foto. Hoven vertelt: "Door de reformatie in de 16de eeuw maakte het katholieke geloof plaats voor het protestantisme. De dorpskerk in Dinxperlo, de St. Liboriuskerk die in 1509 gebouwd was, werd in 1612 een Nederlands Hervormde kerk. Daarop stichtte de Duitse Bisschop van Münster diverse katholieke missieposten langs de grens, zodat de katholieke bewoners van het buurland toch naar hun eigen kerk konden gaan. Zo is de St. Michaelskirche aan de Heelweg ontstaan. Het eerste kapelletje, in 1681 gebouwd, werd al snel te klein. Het maakte in 1765 plaats voor de huidige kerk. Het gebouw van de allereerste katholieke school uit 1814 bestaat nog steeds, aan het Kerkpatt 25 en 27, en doet dienst als woonhuis. Op de plek waar we nu staan in Suderwick, werd in 1933 een nieuwe katholieke school gebouwd die maar twee klassen had. De katholieke kinderen uit Dinxperlo moesten tot de jaren '50 in het katholieke Breedenbroek naar school en dat was te voet een heel eind."

Annexatie
Freek Diersen vertelt verder: "Na de Tweede Wereldoorlog werd in 1949 een stuk van Suderwick geannexeerd. Het westelijk deel, zeg maar de lijn vanaf de Brüggenhütte richting de Evangelische Kirche, werd aan het Nederlandse grondgebied toegevoegd. Dat stukje grond kreeg de naam Zuiderwijk en kwam onder bestuur van de gemeente Dinxperlo. Deze verandering had tot gevolg dat de kinderen uit de rest van Suderwick de school niet meer mochten bezoeken en de katholieke kinderen uit Dinxperlo nu ook hier naar school konden. Daarop werd in 1950 aan het marktplein in Suderwick een nieuwe katholieke school gebouwd, maar dat gebouw heeft niet lang dienst gedaan, want toen in 1952 de nieuwe katholieke St.Liboriusschool in Dinxperlo klaar was, mochten alle Suderwickse kinderen weer terug naar de school aan het toen Nederlandse Kerkpatt."
"Nadat in 1963 het geannexeerde stukje Suderwick weer was teruggegeven kwam de school weer onder Duits bestuur. In 1966 werd de school vervangen door nieuwbouw. Die werd vernoemd naar pastoor Ignaz Wigger, die in de moeilijke jaren van annexatie de katholieke gemeente in Suderwick met raad en daad terzijde stond. Toen de school in 2015 werd gesloopt, konden we nog net de eerste steen inclusief de bijbehorende koker met document redden. Nu het paneel staat willen we ook die eerste steen daar bijplaatsen. Hoe we daar vorm aan gaan geven; dat wordt het volgende project."