De repetitie van beide koren samen. Foto: Frank Vinkenvleugel
De repetitie van beide koren samen. Foto: Frank Vinkenvleugel

Kerstconcert Con Spirito en Gaanderens Mannenkoor

DINXPERLO - Voeg mannenkoor Con Spirito en het Gaanderens Mannenkoor samen en er ontstaat een honderd man tellend koor. Dit is exact wat Ben Simmes, dirigent van beide koren gedaan heeft voor het aanstaande kerstconcert van beide mannenkoren. Dat vindt plaats op zondag 16 december om 19.30 uur in de Sint Martinuskerk aan de Kerkstraat in Gaanderen. En op zondag 23 december om 19.30 uur in het sportcentrum Blauwe Meer aan De Kolk 6 in Dinxperlo.

Door Daniëlle Jolink

Uit de oefenzaal klinken de stemmen van de ruim honderd mannen die met elkaar aan het oefenen zijn met als doel om samen twee prachtige kerstconcerten neer te zetten. Het is niet de eerste keer dat Con Spirito en het Gaanderens Mannenkoor samen optreden. Het is wel voor het eerst dat de beide koren samengevoegd een kerstconcert uitvoeren. Vanaf september wordt er bij beide koren hard geoefend en toegewerkt naar het kerstconcert dat uniek is voor deze regio. "Het unieke zit hem niet in de grootte van de samenstelling van het koor", vertellen Martin Zwienink en Hans Beernink van Con Spirito, "maar het is uniek doordat er ook negen-stemmig gezongen wordt. Normaal gesproken wordt er maximaal vier-stemmig gezongen. Dit hedendaags negenstemmig moderne Latijnse nummer 'Lux Aurumque' van de Amerikaanse componist Eric Withacre is één van de hoogtepunten van de avond", aldus Zwienink en Beernink. In blokken worden de nummers ten gehore gebracht. Van Latijnse en Duitse vespers tot oud-Nederlandse- en Russische kerstliederen. Met als afsluiter een blok met vrolijke Engelstalige kerst-jingles. Kortom een diversiteit aan nummers waardoor er een gemêleerd publiek aangesproken wordt.

Ben Simmes leidt als dirigent de mannenkoren door het concert. Henk Bennink en Anita Simmes zorgen voor de begeleiding op de toetsen en Freddy Huls begeleidt het koor op zijn flügelhorn. Tijdens beide concerten zijn er ook gastoptredens. In Dinxperlo zijn dit Lizzy Ossevoort en pianist Stefan Bos. Deze jonge Achterhoekse jazzmuzikanten brengen zelf nummers ten gehore en Lizzy zingt ook een aantal nummers samen met de mannenkoren.

Normaal gesproken vindt het traditionele kerstconcert van Con Spirito plaats in de Goede Herderkerk in Dinxperlo. Maar de grootte van het samengestelde koor vraagt om een groot podium. Dit past niet in die kerk waardoor besloten is om uit te wijken naar sportcentrum Het Blauwe Meer. "Voor het publiek is deze locatie eigenlijk ook nog eens heel fijn", vertellen Zwienink en Beernink. "Er zijn comfortabele stoelen om op te zitten en voor aanvang en in de pauze is er gelegenheid om een consumptie te gebruiken. Achter het koor staat een klankbord. Dit versterkt het geluid en komt dus de akoestiek ten goede."

Het concert in de Sint Martinuskerk in Gaanderen is op zondag 16 december, aanvang 19.30 uur.

De deuren van het sportcentrum in Dinxperlo openen op zondag 23 december om 18.45 uur en om 19.30 uur vullen de eerste muzikale klanken de zaal. De entree bedraagt in de voorverkoop tien euro en aan de avondkassa 12,50 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar tot en met 22 december bij VVV Dinxperlo, via de leden en via de website www.conspirito-dinxperlo.nl.