Verena Winters en Joop van Reeken. Foto: Frank Vinkenvleugel
Verena Winters en Joop van Reeken. Foto: Frank Vinkenvleugel

Digitaal gezicht voor Dinxperwick

DINXPERWICK - Met ondersteuning van het project Krake (Krachtige Kernen, Starke Dörfer), dat in 2016 werd gelanceerd in het GrenzBlickAtelier in Suderwick, is op initiatief van BIDinxperwick door Joop van Reeken en Verena Winters de uitgebreide website www.dinxperwick.info gemaakt. Deze moet als een wegwijzer dienen voor de inwoners en bezoekers van Dinxperlo en Suderwick. De nieuwe website van Dinxperwick geeft niet alleen de nauwe burenband tussen Dinxperlo en Suderwick weer, maar dient ook als overzicht van alle verenigingen, instellingen, scholen, winkels en bedrijven die er grensoverschrijdend in beide dorpen te vinden zijn.

Door Iris Jansen

Van Reeken: "Samen met vrijwilligers is het ons gelukt Dinxperwick een digitaal gezicht te geven. Van oudsher horen Suderwick en Dinxperlo bij elkaar en hebben door de jaren, zeg gerust eeuwen heen, samen veel meegemaakt. De circa 8500 inwoners van Dinxperlo en de circa 1900 inwoners van Suderwick zijn zowel ruimtelijk als sociaal nauw met elkaar verbonden en vormen zo een ruimtelijke en sociale eenheid. Dat komt ook tot uiting in de naam Dinxperwick. Er is eigenlijk nog te weinig besef hoe uniek dit is. Natuurlijk zijn er langs de grens tussen Duitsland en Nederland wel meerdere dorpen te vinden die, geschiedkundig gezien, ook nauwe banden met elkaar hebben maar de situatie van Dinxperwick is heel bijzonder; de gemeenten Bocholt en Aalten werken goed samen en er is zelfs een Internationale Adviescommissie. Wanneer je alleen al kijkt naar de samenwerking van politie en hulpdiensten is dat een bijzonderheid op zich wat regelmatig de pers haalt. Maar ook de grensoverschrijdende activiteiten zoals bijvoorbeeld de smokkeltochten, de grenswandelingen, de kunstroute en nu weer de tweede kerstkribben tentoonstelling zijn waardevol voor het woonklimaat van beide dorpen. We zouden Dinxperwick meer als marketingconcept moeten zien én gebruiken, zoals Groenlo Grols heeft en Warstein Warsteiner bier. Dat zou deze regio alleen maar meer versterken. Wanneer je inventariseert wat er in beide dorpen te vinden is op sociaal en cultureel gebied, is dat veel meer dan je denkt. Verenigingen en clubs kunnen alleen maar bestaan bij voldoende leden en vrijwilligers en winkels en de markt bij voldoende klanten. Maar je moet wel van elkaars bestaan afweten."

Verena: "Daarom werd het nodig tijd om dat allemaal onder te brengen in een tweetalige en overzichtelijke website die makkelijk bedienbaar is. Naast een stukje geschiedenis en informatie over de beide dorpen en het ontstaan van 'Dinxperwick', hebben we ook de wegwijzer. Op deze bladzijde staat vermeld wat er in de dorpen te vinden is aan winkels en bedrijven, gezondheidsinstellingen, cultuur, verenigingen en sportclubs, scholen en kerken. Deze zijn allemaal gekoppeld aan Google Maps voor de vindbaarheid en met een weblink naar de eigen homepage. Maar ook evenementen en actualiteiten zijn op de website te vinden. Met behulp van veel vrijwilligers hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk informatie te vergaren. Op dit moment hebben we zo'n 300 adressen inclusief alle bijbehorende weblinks op de website vermeld; een enorme klus."

Van Reeken vult aan: "We missen zeker nog namen en adressen en wij vragen de mensen dan ook om zich te melden via info@dinxperwick.info wanneer ze iets willen aanvullen. Wanneer we een naam, adres, soort bedrijf, vereniging of instelling doorkrijgen mét weblink kunnen we dat invoeren. Daar we doorverwijzen naar Google Maps, is het wel heel belangrijk dat bedrijven en instellingen dáár hun gegevens zoals e-mailadres, telefoonnummers en openingstijden actueel houden. Alleen op die manier kunnen we echt alles aanvullen wat er in Dinxperwick te vinden is. We hebben een redactie samengesteld waarin we nog wel vrijwilligers, zeker vanaf de Dinxperlose kant, kunnen gebruiken zoals vertalers en mensen die nieuws aanleveren. Wanneer we allemaal een steentje bijdragen, zal Dinxperwick nog meer betekenis krijgen dan dat het nu al heeft."