Marcel de Groot. Foto: Raymond van Olphen
Marcel de Groot. Foto: Raymond van Olphen Foto:

Klein Theater Dinxperlo: Marcel de Groot wil weer 'Midvoor' staan

DINXPERLO - Op zaterdagavond 1 december betreedt Marcel de Groot met zijn nieuwe voorstelling >DOOR het podium van Klein Theater Dinxperlo. Na zijn succesvolle programma #HELD, waarmee hij in 2016 debuteerde, komt nu het vervolg met >DOOR. De zoon van Boudewijn de Groot verruilde enkele jaren geleden de poppodia voor de kleinkunst, een gebied waar De Groot zich duidelijk in thuis voelt.

Door Iris Jansen

Zijn hit 'Mag ik naar je kijken', bracht Marcel de Groot (53) in 1995 in de Top40; een doorbraak in zijn carrière als musicus. Hij toerde onder andere met een eigen band het land door als voorprogramma van Golden Earring en nam na diverse uitgebrachte singles, in 2002 zijn voorlopig laatste soloplaat op. De jaren daarna richtte hij zich onder andere op de begeleiding van de in 2013 overleden zanger, cabaretier en liedjesschijver Maarten van Roozendaal. In het seizoen 2010-2011 trad hij samen met zijn vader Boudewijn op in hun vader-zoon-toer 'Waar gebeurd'.

Na zijn deelname als bandleider aan de musical 'Achter De Groene Hemel' in 2013, besloot De Groot dat het tijd werd om zelf weer 'Midvoor' te staan. "Ik had een mooie periode achter de rug en een geweldige leerschool, maar het gevoel dat ik een eigen programma wilde hebben, werd steeds groter. Maar het was makkelijker gezegd dan gedaan. Ik had de afgelopen jaren niets meer geschreven en het vinden van inspiratie was, als ik eerlijk ben, een moeilijke fase maar in 2016 was het dan zover en stond ik met #HELD op de planken; ik ben als het ware opnieuw begonnen, een zogenaamde herstart."
Dat De Groot daarmee de goede weg was ingeslagen bleek wel uit de vele lovende recensies en de reacties van het publiek. Het lied 'Woordenman' uit de voorstelling werd bovendien genomineerd voor de prestigieuze Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied. "Je staat in je blote kont; je bent heel kwetsbaar, zeker als je je eigen liedjes maakt. Het programma #HELD had een intieme sfeer. Ik hou van klein en dichtbij en het liefst kruip ik bij de mensen op schoot. Het ging over een man die op zoek was naar iets anders in zijn leven. Tenslotte komt hij erachter dat hij op zoek was naar zichzelf."
Na zijn succesvolle start als cabaretier, staat De Groot nu op de planken met het vervolg op zijn eerste show. "Voor >DOOR ben ik opnieuw gaan zitten. Het is geen vervolg van tegenslagen en weer verdergaan, zoals je zou kunnen verwachten. Natuurlijk komt dat wel ter sprake maar dan meer in grappen en verhalen. Ik probeer zoveel mogelijk zelf te schrijven, maar mijn vader en tekstdichter Rob Chrispijn hebben ook enkele teksten aangeleverd waarbij ik de muziek heb gecomponeerd. Het wordt natuurlijk meer dan een liedjesavond, want er moet wel een spanningsboog, een verhaal in zitten. Met de begeleiding van bassist Bart de Ruiter en de inbreng van regisseur Eva Bauknecht, brengen we een avond waarbij mensen na afloop echt het gevoel hebben dat ze wat hebben meegemaakt."

De voorstelling begint om 20.15 uur en de entree kost 17,50 euro inclusief één consumptie. Kaarten zijn verkrijgbaar via de site.


www.kleintheaterdinxperlo.nl