Kleur bekennen

Volgens Wikipedia is het mineraal turkoois een gehydrateerd koper-aluminium-fosfaat. Er is zelfs een chemische formule in een bepaalde samenstelling die jou hier wordt bespaard. Je loopt paars aan als je dat moet onthouden! De kleur turkoois was in de jaren 1950 zo geliefd bij de NS dat ze besloten veel van de toenmalige locomotieven en reizigerstreinen deze kleur te geven.
Een dikke vier jaar geleden was het niet zo dat de eerste contacten als een sneltrein verliepen. Zelfs een boemeltje was sneller! De ene partij gaf al gauw groen licht voor hulp van buitenaf. En de andere partij was niet van plan dit blauw blauw te laten. De goede lezer weet al waar dit over gaat: eind van deze maand moet er kleur worden bekend. Zadelen wij ouderen (stemgerechtigden) de jeugd (niet-stemmers!) op met blijvend twee voetbalkampen in ons kleine dorp? Um ow gruun en blauw te ergèrn! Je kunt dan op de klompen aanvoelen dat de toekomst er niet rooskleurig uitziet. De optimist zal zeggen: ooooow, minder leden? Dan heb je ook minder vrijwilligers nodig. Maar zo werkt dat niet. Een onderhoudsgroep is nooit te groot. Kader moet er altijd zijn. Zeker als je verzelfstandigd bent zijn vrijwilligers op allerlei niveaus de kleurmakers van de vereniging.
Bij vele stemgerechtigden stroomt alleen maar blauw of gruun bloed door d'aderen. Echte clubmensen die vaak langs de lijn staan. En zich belangeloos inzetten voor die club. Da's mooi. Deze mensen zouden eens over de schutting moeten kijken. Om dan te constateren dat het gras aan die andere kant ook dezelfde kleur heeft. Of het nou kunstgras is of natuurgras. En ze moeten zich gelijk realiseren dat de niet-stemmers (de jeugd) niet denken in blauw of gruun. Voor de jeugd is er maar één simpele doch eenvoudige gedachtengang: pingelen, dribbelen, schieten, draaien, ingooien, schijnbeweging, voorzetten, koppen en….. scoren! Op z'n turkoois! Dit is een goede basis met hopelijk in de voorbereiding als gevolg dat de huidige standen op de ranglijst van gruun en blauw net zo gaan worden als die van de Zoerik en Ajax B.!
Bij dezen zwart op wit: turkoois is de juiste kleur!

Hol ow goed!
H. Eurneman

PS: Dank aan de Dinxperse deerne die een steunbetuiging stuurde n.a.v. de kollumn 'Inderdoad' van enkele weken geleden.