Het logo van omnivereniging in oprichting DIOS. Afbeelding: PR
Het logo van omnivereniging in oprichting DIOS. Afbeelding: PR

Nieuwsflits van
omnivereniging i.o. DIOS

DINXPERLO - Badmintonvereniging BC Euro, Volleybalvereniging Favorita en Gymvereniging Represta zijn in de eindfase van een proces om te komen tot een omnisportvereniging. Doel is dat deze fusie in 2018 afgerond is en goedgekeurd wordt door alle betrokken besturen. Volgens wettelijke voorschriften wordt een goedgekeurd fusievoorstel gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en vindt er een publicatie plaats in een landelijk dagblad over het voornemen te fuseren. De leden hebben uiteindelijk het laatste woord. Per vereniging zal in een algemene ledenvergadering het fusievoorstel aan u voorgelegd worden en kunt u meebeslissen over deze ontwikkeling.

Stand van zaken procedure
Begin oktober hebben alle ledenvergaderingen van de participerende partijen plaatsgevonden. Bij Represta, BC Euro en Favorita was enthousiasme over het voorstel en zijn de afzonderlijke ledenvergaderingen unaniem akkoord gegaan met het voorstel om te komen tot de omnivereniging DIOS. Een geweldig resultaat, wat zeker leidt tot oprichting van DIOS. Er is helaas een kink in de kabel gekomen bij basketbal vereniging Limit Stars.
De Algemene Ledenvergadering van Limit Stars heeft na een aanvankelijk ongeldige stemming (te weinig aanwezige leden) in tweede termijn niet met het fusievoorstel ingestemd. Leden voerden daarbij aan dat er van meet af aan scepsis was over de voorgenomen fusie. De intentieverklaring (2016) werd binnen Limit Stars dan ook niet voluit ondersteund. Het teruglopende aantal jeugdleden en het recente besluit om uit de basketbalcompetitie te stappen hebben de motivatie voor een fusie verder aangetast. Door de focus nu te richten op recreatieve activiteiten zien de leden van Limit Stars geen reden meer om tijd en energie in een fusie en het opbouwen van DIOS te steken. Kortom, men kiest voor behoud van de bestaande situatie.
De overige drie betrokken verenigingen gaan met elkaar verder in een (verkort) traject. Wat betekent dit concreet?

Vervolgtraject
De overgebleven partijen hebben besloten om alsnog de fusie te realiseren en nemen de volgende stappen
1. De Fusiecommissie/hoofdbestuur DIOS i.o. zal een aangepast fusievoorstel maken.
2. Daarna zullen de besturen van Euro, Favorita en Represta voltallig en unaniem het aangepaste fusievoorstel moeten omarmen, overnemen en ter besluitvorming voorleggen aan hun Algemene Ledenvergadering.
3. Vervolgens zullen de Algemene Ledenvergaderingen van de drie verenigingen conform het aangepaste fusievoorstel tot fusering moeten besluiten.
4. iteraard zullen in de tussentijd de concept-statuten moeten worden aangepast en ook aan andere formaliteiten (zoals deponeren en publicatie fusievoorstel + aanpassing) moeten worden voldaan.

Aanpassing fusievoorstel
BC Euro, Favorita en Represta willen de fusie alsnog doorzetten, omdat de voordelen van een omnivereniging volledig overeind blijven. Bovendien bieden de statuten de mogelijkheid om later andere takken van sport in de vereniging onder te brengen, bijv. basketbal.
De pluspunten van een fusie zijn in het voorstel helder aangegeven: een nieuw elan en een vitaliserend effect binnen de nieuwe vereniging; meer aandacht voor de jeugdsport; extra sportieve mogelijkheden voor de leden (multi sportbeoefening); een gebundelde en samenhangende aandacht voor trends in de sport; extra aanvullende activiteiten voor alle leden; bijdrage aan een leefbaar Dinxperlo en activiteiten in het kader van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Deze voordelen van één omnivereniging blijven onverminderd van kracht. Daarom ligt het voor de hand om in het belang van een zo optimaal mogelijk sportklimaat in Dinxperlo de fusering toch door te zetten en over te gaan tot de oprichting van DIOS met daarin de volgende takken van sport: badminton, dynamic tennis, gymnastiek, volleybal

Besluitvorming besturen
De besturen van BC Euro, Favorita en Represta krijgen het verzoek om met het aangepaste fusievoorstel in te stemmen.
Hierbij zal het dan uitsluitend moeten gaan over de vraag of de eerder voorgenomen fusie ook zonder Limit Stars gewenst dan wel noodzakelijk is. Dit moet binnen elk bestuur een unaniem besluit zijn.

Besluitvorming Algemene Ledenvergaderingen
Daarna moeten de besturen hun Algemene Ledenvergaderingen opnieuw bij elkaar roepen om te stemmen over het aangepaste fusievoorstel. Ook hier geldt dat het daarbij alleen over de vraag gaat of de eerder voorgenomen fusie ook zonder Limit Stars gewenst dan wel noodzakelijk is. Uiteraard gelden ook hier weer de formele vereisten uit de statuten. Vervolgens moeten ook de concept-statuten worden aangepast aan de nieuwe situatie.

Bestuur in oprichting
De fusiecommissie is bijzonder verheugd om te kunnen melden dat er opnieuw een ervaren bestuurder bereid is gevonden zitting te nemen in het bestuur in oprichting van DIOS. De functie van secretaris zal ingevuld gaan worden door Erik Wildenbeest. Erik ondersteunt de doelstelling van DIOS van harte. Met het toetreden van Erik Wildenbeest is het bestuur i. o. van DIOS compleet.
Het hoofdbestuur bestaat uit de volgende personen: Wijnand Rigter, voorzitter; Remco van Maanen, penningmeester; Erik Wildenbeest, secretaris;
Jan van der Horst, jeugdbeleid; Maartje Hakze, evenementen; Hans van Beek, vrijwilligersbeleid; Koos Nederlof, pr/sponsoring. Nienke Geven is als notulist bij de vergaderingen van het hoofdbestuur aanwezig.

Ledenvergaderingen
Zoals eerder genoemd in deze nieuwsflits kunnen de leden van BC Euro, Represta en Favorita binnenkort opnieuw een uitnodiging ontvangen voor een algemene ledenvergadering om met het hernieuwde fusievoorstel en de concept statuten in te stemmen. Gezien de kleine wijziging worden de stukken niet opnieuw verzonden.

Logo en website
Het is mooi om op dit moment al het logo van DIOS met een ieder te delen. De kleuren van het logo geven tegelijk aan in welke richting gedacht moet worden betreffende de clubkleding. De website is nagenoeg klaar en bij akkoord van de ledenvergadering kan deze snel operationeel worden.