Ralf Kolenbrander wordt gefeliciteerd door de burgemeester. Foto: Frank Vinkenvleugel
Ralf Kolenbrander wordt gefeliciteerd door de burgemeester. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Huldigingen op korpsavond Dinxperse Brandweer

DINXPERLO - Op de jaarlijkse korpsavond van de brandweer Dinxperlo werden twee jubilarissen gehuldigd en er werd afscheid genomen van één brandweerman.

De postcommandant sprak de jubilarissen toe en ook burgemeester Anton Stapelkamp was feliciteerde de mannen. De jubilarissen zijn Arjan Geven, 12,5 jaar in dienst en Ralf Kolenbrander, twintig jaar in dienst. Tonny Freriks nam afscheid na zich ruim vijftien jaar te hebben ingezet voor de Brandweer.

In zijn toesprak keek postcommandant Robin Siebel terug op het afgelopen jaar. "Vorig jaar op deze plek had ik het over het opnieuw binden en boeien van vrijwilliger, de werving en enthousiasmeren van potentiële nieuwe mensen en het herstellen van het vertrouwen tussen onze leiding en de werkvloer. Graag wil ik even terugkijken op dit jaar. Wat hebben we als post Dinxperlo gedaan het laatste jaar op gebied van werving? We hebben als post Dinxperlo in de eerste helft van 2018 flink veel tijd en energie gestoken in de werving van nieuwe vrijwilligers. Filmpjes gemaakt met gerenommeerde acteurs, dankjewel Jordi Deckert, via social media continu aandacht gevraagd voor de vacatures met als hoogtepunt een enorm drukke en gezellige open dag! En aansluitend een fantastische familiedag met bbq…beter kon echt niet. We hebben een tiental warme contacten kunnen leggen met geïnteresseerden; meerder korpsleden en afdelingen zijn belast met het warmhouden van deze contacten."

Siebel vervolgde: "Ik kreeg in maart vijf minuten spreektijd in de aanloop naar de verkiezingen om iets te vertellen over onze unieke positie als brandweer Dinxperlo in de grensstreek. Ik heb verteld over koppelingen met onze Duitse buren en de nog niet vlekkeloos werkende alarmering. Intussen is al wel een haalbaarheidsonderzoek genaamd Cross Fire gestart voor één gezamenlijke brandweerpost aan de grens. Wordt vervolgd. Overigens zijn dit jaar een kwart van onze uitrukken op Duits grondgebied, wat ons betreft een prima ontwikkeling."
Samen met de postcommandant van de Brandweer Aalten, Harm Hoftiezer, heeft Siebel met de ondernemers van de IKAD gesproken, over eventuele bezwaren van ondernemers om medewerkers de mogelijkheid te geven om zich als brandweervrijwilliger in te zetten. Die bezwaren bleken er niet te zijn. Werkgevers staan positief tegenover het beschikbaar stellen van vrijwilligers.

Siebel vroeg zich af welke steun 'Apeldoorn' de lokale korpsen kan bieden, behalve posters, banners en flyers. Hij noemde een aantal vervelende ontwikkelingen, zoals het registratiesysteem, dat vol kinderziekten zit, waardoor er problemen zijn met uitbetaling van vrijwilligers. Verder noemde hij het feit dat de stekker uit de organisatie van Ongevallenbestrijding Gevaarlijke Stoffen (OGS) is getrokken, zijn er meerdere leidinggevenden vertrokken, net als de directeur van de organisatie Aart Schoenmaker. Ook wees Siebel op de financiële problemen bij de brandweer en de strengere regels op het gebied van vergoedingen en declaraties. Al die zaken deden hem zijn toespraak afsluiten met de woorden: "Net als vorig jaar sluit ik deze toespraak af met 'Er is nog heel veel te doen!'"

Arjan Geven krijgt een onderscheiding opgespeld vanwege zijn jubileum. Foto: Frank Vinkenvleugel
Tonny Freriks kreeg een fotocollage. het certificaat voor zijn afscheid was nog niet binnen. Foto: Frank Vinkenvleugel
De burgemeester overhandigde de jubilarissen en de vertrekkende brandweerman een doosje chocolade. Foto: Frank Vinkenvleugel
Eddy Freriks ontving  na zijn actieve loopbaan als brandweerman, alsnog een certificaat van de VNOG Apeldoorn. Dat was helaas te laat binnengekomen om hem bij zijn afscheid al te overhandigen. Foto: Frank Vinkenvleugel