Prinses Beatrix tijdens een repetitie onder leiding van dirigent Jos Kok. Foto: Frank Vinkenvleugel
Prinses Beatrix tijdens een repetitie onder leiding van dirigent Jos Kok. Foto: Frank Vinkenvleugel

Prinses Beatrix zegt 'Gute nacht Freunde'

DINXPERLO - Algemene muziekvereniging Prinses Beatrix verzorgt op zaterdag 17 november weer een najaarsconcert. Niets nieuws zult u denken, tóch wordt het deze keer anders dan anders. Langzaam maar zeker stappen de slagwerkers en muzikanten af van de traditionele 'zekerheden' en gaan daarbij experimenten en verrassingen niet uit de weg. Het jubileumconcert in 2017 in het Blauwe Meer, het spectaculaire 'World of Drums' festijn, het 'Feel the Beat' slagwerkfestival deze zomer, zijn enkele voorbeelden van die andere aanpak. Net als het najaarsconcert dat zal zijn. Het kreeg de titel 'Gute Nacht Freunde' mee.

Door Waltraud Wensink

Dat de muzikanten en slagwerkers méér kunnen dan uitstekende muziek ten gehore brengen bewijzen ze met dit thema-concert. Marleen Hofman van de muziekcommissie: "Vanuit het niets wordt er vanaf juni al gebrainstormd over een 'rode draad' voor de avond. Ideeën worden samengevoegd en weer afgewezen, 'gekke' inbreng toegejuicht of anders toegepast. Er is naar tientallen muziekstukken geluisterd en samen gekeken of iets in het plaatje past. Kortom, alles aan deze avond is anders dan een traditioneel concert met een 'stukje blaas- en een stukje slag'."

Er is een concertcommissie samengesteld die in strak overleg de puzzelstukjes in elkaar legt. Marleen: "Door die inbreng van mensen uit alle onderdelen van de vereniging ontstaat er en goede teamspirit en staan alle neuzen dezelfde kant op. Altijd belangrijk als je een strak concert wilt neerzetten. Dat staat als een huis én klinkt als een klok", voegt ze er met een knipoog aan toe. Tamara Elburg verzorgde namens de 'wervingscommissie' de werving van deelnemers onder oud-leden. Tamara: "We zijn heel blij met de inzet van veel muzikanten en ook oud-leden die ons helpen dit concert tot een succes te maken. Misschien worden ze er zelfs wel weer enthousiast van en willen ze misschien wel weer beginnen met muziek maken. In eerste instantie gaat het hier om een eenmalig project en je kunt het ook als een soort van 'reünie' zien."

Verrassende wendingen
De muzikanten, slagwerkers, figuranten en nog veel meer mensen met een creatieve inbreng (die we hier nog niet mogen verklappen van Marleen) zijn er bijna klaar voor. Ze gaan het publiek verrassen door ze mee te nemen op een reis door de nacht en door 'goede en slechte tijden'. "U zult niet stil blijven zitten op uw stoel, maar letterlijk meegenomen worden op de avontuurlijke tochten. Huiverend in de nacht, schrikken van het noodweer en blij zijn dat het weer licht wordt. De titel 'Gute Nacht Freunde' mag dan ook met een korreltje zout genomen worden!", aldus Marleen.
Het najaarsconcert 'Gute Nacht Freunde' is op 17 november in het Kulturhus in Dinxperlo en begint om 19:30 uur met muziek en een aanloop naar de nacht. Aansluitend zal er aan het eind van de avond ruimte zijn voor een gezellig samenzijn met live muziek. De toegang is gratis.