Een foto van Magic Fish in de beginjaren. Foto: Joachim van der Kwast
Een foto van Magic Fish in de beginjaren. Foto: Joachim van der Kwast

Magic Fish 'Absolutely Free' na laatste optreden in de DRU

REGIO - Op vrijdagavond 16 november zullen de allerlaatste keer klanken te horen zijn van de succesvolle band Magic Fish in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Nog één keer zullen Rocco Ostermann, Rick Reijntjes en Jan Willem Bosvelt Magic Fish laten 'shinen'. Die avond is tevens het debuutalbum 'Absolutely Free' te koop dat die dag in beperkte oplage op vinyl is uitgebracht.

Door Iris Jansen

Magic Fish staat meteen al vanaf het begin (1992) in de spotlights. Met de verrassende mix van stijlen zoals rock, experiment, psychedelica, funk, jazz, wereldmuziek, new wave én hun niet aflatende passie en energie, onderscheidt de band zich al snel van andere rockbands. Dat jaar wint de band al meteen de Gesel van Gelderland. In 1993 wordt Ostermann uitgeroepen tot de beste gitarist tijdens De Grote Prijs van Nederland, de grootste nationale muziekcompetitie, opgericht in 1983 door de VARA, muziektijdschrift OOR en het Lochem Festival.

'Alle mooie herinneringen laten samenkomen met een mooi laatste concert'

Ostermann: "Dat bracht ons niet alleen naar Paradiso en de Melkweg in Amsterdam, maar ook naar alle andere grote poppodia in Nederland én als kers op de taart, naar Pinkpop. Vanaf dat moment kregen we aanbiedingen van platenmaatschappijen en konden we ons debuutalbum 'Absolutely Free' opnemen. Helaas braken daarna 'roerige tijden' aan voor de band door onderlinge strubbelingen, andere bandleden en noem maar op. We gingen te hard van start en waren te onervaren. In 1995 hebben we een ep (verlengde single) opgenomen met de titel 'Can you see me'. De tweede cd 'It's In The Blood' werd in 1998 opgenomen maar bleef op de plank liggen. In 2000 speelde de band met een groot orkest en kwam het live album 'Birds' uit. De ep 'Momo taxi' verscheen in 2004 met het oorspronkelijke trio en de band leek weer op te leven, maar na 2005 werd het stil."

In maart 2013 besluiten de bandleden van het eerste uur, nog een keer bijeen te komen voor een soort afscheidsreunie in de DRU in Ulft. Wederom een legendarisch optreden waarbij de vele fans, na zoveel jaren van radiostilte, geenszins teleurgesteld waren gezien de enthousiaste reacties uit de zaal. Huntenpop werd dat jaar ook nog meegepakt. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan; 25 jaar na het uitbrengen van het debuutalbum 'Absolutely Free' brengt Kroese Records het geremasterde album voor het eerst op vinyl uit.

Ostermann: "Voor Magic Fish is 2018 een jaar waarin we nog een keer enkele mooie herinneringen willen laten samen komen. Voor het eerst en tevens voor het laatst zullen we 16 november Absolutely Free integraal spelen. Ons tweede album 'It's In The Blood' dat we twintig jaar geleden hebben opgenomen maar dus nooit hebben uitgebracht, zal die avond ook voor het eerst te koop zijn. Op 21 april – Record Store Day - kwam onze singel 'Absolutely Free' uit met op de b-kant 'Shooting Videos' uit 1998, een videoclip die ook op youtube te vinden is. Op 16 november verschijnt dus onze dubbel elpee 'Absolutely Free' op vinyl met op kant vier 'Momo Taxi', tezamen alle nummers vormend dat het oer-trio ooit heeft opgenomen en dat willen we combineren met een allerlaatste optreden van Magic Fish in de DRU. Vinyl is eigenlijk nooit helemaal weggeweest en we denken dan ook dat dit album, dat in beperkte oplage en genummerd wordt uitgebracht, ook een mooi collectors item zal zijn. Het is die avond te koop in de DRU, en anders te bestellen via de webwinkel van Kroese. In het voorprogramma treedt Miller & The Tone Machine op; een nieuwe Achterhoekse band met eigentijdse soulmuziek én we hebben nog enkele leuke verrassingen in petto. Ik denk dat we met dit laatste optreden in de DRU, om samen met onze fans nog eenmaal te knallen én de release van de plaat, een prachtig slotakkoord hebben gevonden."

Absolutely Free op vinyl te koop

Kaarten voor het optreden op vrijdag 16 november zijn verkrijgbaar via de site van de DRU Cultuurfabriek en bij Kroese in Arnhem. De toegang kost 10 euro.


www.drucultuurfabriek.nl