Wilfried Arentz in zijn winkel, met wat appels en peren om te vergelijken ... Symboliek? Foto: Lydia ter Welle
Wilfried Arentz in zijn winkel, met wat appels en peren om te vergelijken ... Symboliek? Foto: Lydia ter Welle

Wilfried Arentz: 'Ondernemers moeten zelf voortouw nemen'

DINXPERLO – De gemeente Aalten heeft in de plannen voor de komende jaren onder andere aangegeven dat er een visie moet komen voor het centrum van Dinxperlo. Tegelijk echter is wethouder Ted Kok niet van plan om de discussie over de locatie(s) voor supermarkten opnieuw te voeren. En dat bevreemdt ondernemer Wilfried Arentz van Jumbo Arentz, naast de Aldi in Dinxperlo een supermarkt die al vijf jaar zit te springen om een nieuwe locatie.

Door Lydia ter Welle

Wilfried Arentz legt uit: "In mijn ogen zou de visie op het centrum moeten aangeven welke kant we met z'n allen op willen met Dinxperlo. En uit die visie zou dan een visie moeten voortvloeien op de locaties waar mijn supermarkt en die van de Aldi zouden moeten komen. Dat kun je in mijn ogen niet los van elkaar zien."

Belang van Dinxperlo voorop
Arentz vindt dat de ondernemers in Dinxperlo gezamenlijk moeten komen tot een heldere visie voor Dinxperlo. "En daar moeten we het belang van Dinxperlo als dorp voorop laten staan. Hoe houden we de leefbaarheid in Dinxperlo in stand, als dorp met alle voorzieningen om prettig te kunnen leven? Dat is de vraag, die moeten we samen beantwoorden, waarbij we verder kijken dan alleen ons eigen 'straatje', verder dan het belang van een of meer individuele ondernemers. Naar mijn mening gebeurt dat nu niet. En dan kunnen we zeker niet de Aaltense gemeenteraad overtuigen van ons gelijk." Arentz is van mening dat sommige ondernemers geen duidelijke richting durven te kiezen. "Want als je nu hardop een keuze uitspreekt, kun je straks niet de schuld bij anderen leggen, of zeggen dat 'Aalten' weer dwars ligt."

Geen aanzuigende werking
De eigenaar van de Jumbo-supermarkt bestrijdt, dat het effect van een supermarkt 'een aanzuigende werking op de winkels in het centrum' heeft. "Daarvan is al geen sprake meer als de afstand meer dan 75 meter is. En die 75 meter moet ook nog gaan om open terrein, zonder belemmeringen. Want boodschappen doen is nu eenmaal iets anders dan op pad gaan om te shoppen."
Aldi naar Rabobank?
Naast de Jumbo is ook Aldi al heel lang op zoek naar andere locatie met meer ruimte, voor een grotere winkel met meer parkeerruimte. "Men denkt dat dat wel een locatie midden in het kernwinkelgebied zal worden. Wat velen niet weten is, dat de Aldi een aanbod heeft gekregen om te onderzoeken of de locatie Rabobank geschikt is. Niet echt in het centrum, dus."

'Durf allemaal eens om in mogelijkheden en kansen te denken!'

Arentz geeft aan dat hij natuurlijk ook spreekt omdat hij zélf belangen heeft in deze kwestie. "Ik wil graag een nieuwe winkel van het juiste formaat, op de goede plek, met voldoende parkeergelegenheid en zonder overlast in de buurt te berokkenen. Er wordt steeds gezegd dat ik niet naar de locatie Wegwijzer wil, zoals de ondernemersvereniging en de gemeenteraad graag willen. Ik wil wel, maar alleen als de randvoorwaarden goed zijn. En naar mijn mening is dat niet zo, want volgens mij komen we op de locatie Wegwijzer nu ruimte te kort om te zorgen dat er én voldoende parkeergelegenheid is, én dat aan- en afvoer van goederen veilig kan, zonder overlast voor de buurt."

Als je met je supermarkt gaat verhuizen, doe je dat om het beter voor elkaar te krijgen, zo stelt Arentz. "En dat is – zoals de plannen nu liggen voor locatie de Wegwijzer – niet het geval. Gemiddeld per dag 2200 autobewegingen. Hier kun je niet omheen. Dan beginnen we al met een probleem dat niet eenvoudig is op te lossen." Arentz baseert zijn berekeningen – net als de gemeente – op informatie en standaarden van het CROW. Dat is een stichting zonder winstoogmerk, een kennisinstituut voor infrastructuur, openbare ruimte, verkeer en vervoer, en werk en veiligheid. "Uit tekeningen blijkt dat in een ideale wereld de vrachtwagens voor laden en lossen de locatie De Wegwijzer goed en veilig kunnen bereiken en de bocht kunnen halen. Maar helaas, de ideale wereld bestaat niet. Zo is bijvoorbeeld berekend dat vrachtwagens alle bochten in de nauwe straten goed kunnen halen. Maar dat klopt alleen als een vrachtwagencombinatie meedraaiende assen heeft. Dat heeft de helft van de vrachtwagens die bij ons komen, niet. En bovendien moet een chauffeur ook in staat zijn om een flink stuk achteruit te rijden, over een splitsing. Dat wil ik de buurt maar ook mijn klanten niet aandoen. Ik heb nu al maandelijks te maken met schade aan auto's door vrachtwagens die komen lossen en laden."

Gemeentehuis verkocht
Arentz noemt nog een tweede kwestie: het onlangs verkochte voormalige gemeentehuis. "Het is gekocht door Mastebroek. Ik heb het nog niet bevestigd gekregen, maar het zou niet onlogisch zijn – ook gezien de huidige bestemming van dat pand – dat er gezondheid-gerelateerde activiteiten gaan plaatsvinden: een praktijk voor fysio, voor huisartsen, een apotheek, et cetera. En dat betekent dat er nog meer verkeersbewegingen en parkeerdruk komen op de locatie De Wegwijzer."

Eén stem laten horen
Wilfried Arentz vat samen: "De centrumvisie voor Dinxperlo en de visie op de locaties voor de supermarkten zijn niet los van elkaar te zien. Dát, en een goed onderbouwde gezamenlijke centrumvisie op het centrum van Dinxperlo, moeten wij als één stem duidelijk maken aan de gemeenteraad. Maar dan moeten de ondernemers in Dinxperlo keuzes durven te maken, durven denken in kansen en mogelijkheden in plaats van alleen maar in onmogelijkheden. Misschien soms een beetje pijnlijk voor een individuele ondernemer, maar wél goed voor de leefbaarheid van Dinxperlo. Er wordt dan ook binnenkort, na drie en een half jaar onderhandelen, een intentieverklaring getekend. Het wordt dan ook nog een hele uitdaging deze om te kunnen zetten in een echt akkoord. Laten we samen een sterke stem vormen, zodat niemand om ons heen kan. En dit alles in het belang van Dinxperlo!"