De bezoekers van de creatieve dinsdagavond in het Kulrurhus. Foto: Frank Vinkenvleugel
De bezoekers van de creatieve dinsdagavond in het Kulrurhus. Foto: Frank Vinkenvleugel

Dinxperse Workshopdag in Kulturhus

DINXPERLO - Op zaterdag 27 oktober kan iedereen in het Kulturhus terecht voor de vierde 'Dinxperse Workshopdag'. Daarbij worden diverse creatieve workshops en demonstraties aangeboden. Laura Kant en Jolanda Taken zijn twee enthousiaste en creatieve initiatiefnemers.

Door Waltraud Wensink

Laura: "We willen er wel 1000 uren in stoppen om deze workshopdag tot een succes te maken en mensen bij elkaar te brengen. We houden van gezelligheid en bezig zijn, we kunnen niet stilzitten en 'niets' doen. We waren een aantal jaren terug met een paar creatieve mensen bij elkaar en het 'samen creatief bezig zijn' beviel ons goed. Thuis wordt de ruimte al snel te klein en daarom hebben we het Kulturhus en Figulus benaderd of er geen ruimte voor ons beschikbaar was. Het resultaat is dat we nu iedere dinsdagavond met een groep van ongeveer vijftien personen heerlijk zitten te knutselen, haken, breien, macrameeƫn en wat iedereen maar wil doen."

Jolanda vult aan: "Het is een gemoedelijk gebeuren waarin gezelligheid centraal staat. Het is helemaal vrijblijvend. Je bepaalt zelf of je komt en als je niet kunt hoef je dat ook niet perse te melden. We willen laagdrempelig zijn voor iedereen die van creatief bezig zijn houdt. Het woord 'moeten' kennen we hier niet." Laura: "Ook al ben je helemaal niet handig of creatief, je mag ook gezellig een bakje koffie bij ons komen drinken of gezellig mee kletsen en kijken naar alles wat we aan het doen zijn, in een ongedwongen sfeer."

Jolanda en Laura raken er niet over uitgesproken en leggen uit waarom het Kulturhus volgens hen ook uitermate geschikt is voor hun hobbyclubje. "We houden van het Kulturhus met de open sfeer en mogelijkheden. We zitten op dinsdagavond in de serre en zien mensen komen en gaan en er is altijd wel iemand die een praatje komt maken of even kijkt wat we aan het doen zijn. We worden er altijd vriendelijk ontvangen en er wordt ook nooit moeilijk gedaan. In overleg kan er altijd veel. Dit is echt een succesformule gebleken. De mensen komen steeds vroeger en gaan steeds vaker naar huis", lacht Laura.

Dinxperse Workshopdag
Vanuit deze dinsdagavondclub kwam ook de workshopdag voort. Jolanda: "We willen graag anderen laten zien wat we maken en misschien zijn er dan mensen die het ook graag eens willen proberen. We hebben een aantal creatievelingen uit Dinxperlo en omstreken benaderd of ze mee wilden doen. Daar bleek veel belangstelling voor te zijn. In samenwerking met Figulus en het Kulturhus mochten we ons uitleven en inmiddels organiseren we voor de vierde keer dit evenment. In het begin noemden we het nog 'creatief spektakel' maar een Dinxperse Workshopdag vinden we toch iets toepasselijker. Er zijn al veel aanmeldingen van mensen die mee willen werken en een workshop verzorgen. Enkele voorbeelden hiervan zijn kaarten maken, leren stippen, porselein stempelen, handlettering, decoratiezeep maken, herfst-en kerstdecoraties maken, origami, pindapoppetjes maken, bloemschikken en noem het maar op. Er is echt heel veel te zien en te doen."

Bezoekers van de dag kunnen de hele dag workshops naar keuze volgen. Per workshop wordt er een vergoeding betaald. In de middag is er een verloting. Daarvoor heeft Jumbo Arentz bijvoorbeeld drie mooi gevulde boodschappentassen beschikbaar gesteld.

Bezig blijven en elkaar ontmoeten
Laura: "Het is zo belangrijk en fijn om onder de mensen te zijn. Er zijn mensen genoeg die thuis op de bank of in de stoel zitten en niet weten hoe ze de tijd moeten vullen. Kom uit die stoel en ga iets doen. Sluit gezellig bij ons aan of drink eens een bakje koffie of thee met ons mee op de dinsdagavond. Tijdens de workshopdag zie je misschien wel een hobby die je leuk lijkt. Wij helpen je dan graag mee om verschillende technieken onder de knie te krijgen. Het heeft zoveel meerwaarde om onder de mensen te zijn, ook als je niet creatief denkt te zijn. Het zal je verbazen wat je allemaal kunt , iedereen heeft zo zijn eigen kwaliteiten."

De organisatoren stellen: "Mensen willen er graag wel eens uit maar de drempel is vaak te hoog of de kosten om iets leuks te doen rijzen de pan uit. Daarom houden we met de 'workshopdag' de kosten ook laag. Op de dinsdagavonden is het bijwonen van ons groepje gratis en op de workshopdag is de toegang ook gratis. Alleen voor een workshop betaalt men iets, vooral ook om de materiaalkosten te dekken."

Voor mensen die slecht ter been zijn, is het wellicht een optie om met de Electrocar te komen.
Laura en Jolanda noemen alvast dat zij hopen dat er op zaterdag 15 december ook een creatieve Kerstbeurs zit aan te komen op het marktplein, tijdens de Moonlighshopping. Hierover later meer, maar onthoud die datum alvast.
De Dinxperse Workshopdag op zaterdag 27 oktober is van 10.00 uur tot 16.00 uur in het Kulturhus aan de Maurits Prinstraat 6 in Dinxperlo en de toegang is gratis. Iedereen is van harte welkom.

Voorbeelden van de creativiteit die te zien zijn op de workshopdag. Foto: Frank Vinkenvleugel