In 2019 ruim 400.000 euro voor nieuw beleid

B en W voegt eigen wensen toe aan raadsprogramma

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Op 18 september namen burgemeester en wethouders een besluit over de Programmabegroting voor 2019. Deze was beleidsarm en liet een overschot van 436.000 euro voor 2019 zien. Wethouder van financiën Ted Kok kondigde meteen al dat dit bedrag bijna geheel gebruikt zou worden voor het uitvoeren van wensen van de raad en B en W. Het uitvoeringsprogramma dat op maandag 15 oktober openbaar werd laat zien dat dit inderdaad het geval is. Na de eerste begrotingswijziging is het overschot gedaald tot 3500 euro.

Daadkrachtig, duurzaam en dichtbij
Het uitvoeringsprogramma is een vertaling van het raadsprogramma 'Voor een sterke democratie en een sterk bestuur', dat door alle raadsfracties samen is opgesteld. Ook het uitvoeringsprogramma heeft een naam gekregen: 'Daadkrachtig, duurzaam en dichtbij'. Het college van burgemeester en wethouders wil daadkrachtig zijn in de aanpak 'van de problemen en uitdagingen die we tegenkomen'. Duurzaam is voor het college 'het leidend beginsel'. Duurzaamheid heeft niet alleen betrekking op het gebruik van energie en grondstoffen. B en W wil een bijdrage leveren aan een 'samenleving die toekomstbestendig is in de volle breedte van het woord'. Dat is een samenleving 'waar iedereen naar vermogen kan meedoen, kan werken en kan wonen'. Het nieuwe college wil dichtbij de Aaltense samenleving en haar inwoners staan. De collegeleden willen benaderbaar en zichtbaar aanwezig zijn in de kernen en buurtschappen.

45 actiepunten
In het uitvoeringsprogramma heeft B en W alle aandachtspunten en actiepunten uit het raadsprogramma een prioriteit gegeven en waar mogelijk is er al geld voor gereserveerd in de meerjarenbegroting. Veel is echter nog niet concreet. In het programma worden veel plannen van aanpakken en beleidsnota's aangekondigd, waarin de wensen van de raad vertaald zullen worden in concreet beleid. B en W hebben ook eigen wensen toegevoegd en enkele punten, die op de wensenlijstjes van afzonderlijke fracties stonden. Het uitvoeringsprogramma is richtinggevend voor deze gemeenteraadsperiode en bevat 45 actiepunten verdeeld over de hoofdaandachtsgebieden bestuurlijke vernieuwing en burgerparticipatie, duurzaamheid, de leefomgeving, de samenleving en financiën.

Vergroenen kernwinkelgebieden
Voor de eigen wensen van B en W is 154.000 euro opgenomen in de begroting voor 2019 en volgende jaren. Voor 2020 is er 50.000 euro voor deze wensen gereserveerd. De gemeenteraad hoeft niet het gevoel te hebben dat er daardoor te weinig geld beschikbaar is voor de punten uit het raadsprogramma. Ook daarvoor is in de komende jaren veel geld gereserveerd. Bovendien is bijvoorbeeld de uitbreiding van de formatie, waarvoor 70,000 euro wordt uitgetrokken, bedoeld om de uitvoering van raadswensen gemakkelijker te maken. De toevoegingen van B en W gaan daarnaast over de pilot basiskwaliteit landschap, het project Halve Maan in Bredevoort, leerlingenvervoer en extra budget voor de activiteiten van de Stichting Samenwerkend Actief Aaltens Platteland. Voor de toekomstige ontwikkelingen in het onderwijs, onder andere betreffende huisvesting en samenwerking, wordt geld uitgetrokken voor een halve extra formatieplaats. Voor 2020 heeft B en W 25.000 gereserveerd voor activiteiten rondom 75 jaar bevrijding en 25.000 euro voor de vergroening van de kernwinkelgebieden.