Foto: Collectie Ben Maandag, met dank aan Peter Tadema, Breedenbroek
Foto: Collectie Ben Maandag, met dank aan Peter Tadema, Breedenbroek

Dinxpers Huuksken

DINXPERLO - Regelmatig wordt in de rubriek Dinxpers Huuksken een (historische) foto of prentbriefkaart uit de collectie van Ben Maandag geplaatst. Wie meer informatie heeft, of wie historisch fotomateriaal ter beschikking wil stellen, kan bij Ben terecht. Het adres: Burgemeester Schepersstraat 1, Dinxperlo, telefoon 0315-653449, e-mail benaliemaandag@kpnmail.nl.

Deze week een foto van de parochie Dinxperlo-Breedenbroek. Op de foto de optocht in verband met het 25-jarig priesterschap van pastoor Smit in 1932 op de Hogestraat in Dinxperlo.

Rechts het huis van de familie Geven, nu kerkplein, daar achter hotel 't Wapen van Oldenburg. Links achter de tuintjes stond toen de openbare school. De pastoor werd vergezeld door auto's van zijn vorige parochie Losser. In die tijd was dat een groot feest. De pastoor zit links achter in het rijtuig, hij was pastoor van 1928-1937 en na een lang ziekbed werd hij in 1938 opgevold door pastoor G. Engelen , eerder geplaatst in Dinxpers Huuksken. Hij was pastoor tot 1949. Pastoor Smit ligt in Breedenbroek begraven.

Wie weet hier nog meer van? Bijvoorbeeld: wie was de eigenaar van het rijtuig? Wie was de man op het paard, wie waren de kinderen op de voorgrond? Wie heeft nog andere gegevens die horen bij deze foto?


Sint Maartenoptocht in Suderwick

SUDERWICK - Op zaterdag 3 november vindt de jaarlijkse lampionoptocht ter gelegenheid van Sint Maarten plaats. De deelnemers verzamelen in de Sint Michaëlskerk aan het Kerkpatt. Na een kort samenzijn volgt de optocht via de route Kerkpatt - Wiggerstraße - Hellweg - Sporkerstraße - Grenzweg - Johannes Meis Str. - Am Gemeindehaus - Sporkerstraße - Mersmannstr - Zum Kämpken - Die Liene - Wiggerstraße - Gelderseweg - Brunsmannstraße. Eindpunt is op het sportveld van de GSV Suderwick. Op donderdag 17 oktober van 15.30 tot 16.30 uur worden bij Figulus in het Kulturhus lampionnen gemaakt. Aanmelden is noodzakelijk; dat kan bij Figulus, aan de balie van de scholen of via tel. 0049 176 65779418. Ook kan men terecht op vrijdag 26 oktober van 14.30 tot 17.00 uur in de Michaelstreff in Suderwick. Na afloop van de optocht kunnen de kinderen een snoepzak ontvangen uit handen van Sint Maarten tegen inlevering van een kaartje, dat voor 3,50 euro te koop is op 9 oktober van 08.30 tot 11.30 uur en op 10 oktober van 18.00 tot 19.00 uur in het gemeenschapsgebouw van de evangelische kerk aan de Johannes Meis Strasse 2 in Suderwick en bij het lampionnen maken.