Het doorzagen van de hoorn. Foto: Frank Vinkenvleugel
Het doorzagen van de hoorn. Foto: Frank Vinkenvleugel

Burgemeester Stapelkamp bezoekt midwinterhoornbouwers ADW

Vervolg van de voorpagina

DE HEURNE - Burgemeester Anton Stapelkamp was onlangs op bezoek bij de midwinterhoornbouwers van ADW. Daar kreeg hij uitleg over het maken van de midwinterhoorn.

Willibrord Kruijsen die de cursussen regelt, vertelt aanvullend: "In januari moeten de deelnemers met een zaag het bos in om een geschikte tak te vinden van els, berk of wilg van zo'n anderhalve meter lang. Het hout moet niet te zwaar zijn in ieder geval. Het mooiste is om een tak met een natuurlijke kromming te vinden. Het hout moet tijdens de zomermaanden goed drogen. Daarna wordt hij van de bast ontdaan en rond gemaakt. Natuurlijk moet er ook de vorm aan worden gegeven en dat is veel werk van schuren, schuren en nog eens schuren. Dat werk wordt thuis allemaal gedaan. Daarna komt het moment, zoals nu, dat de pijp wordt doorgezaagd. Dat gebeurt hier machinaal."
Na de nodige uitleg, wil de burgemeester graag het geluid horen van de verschillende hoorns die uitgestald staan. Aan Wim Derksen de beurt om de verschillende grondtonen te laten horen. Ab Tenkink, voorzitter van de Oudheidkundige Werkvereniging Aalten Dinxperlo Wisch, nodigt daarop de burgemeester uit, die na enkele pogingen toch een klank weet te produceren. "Normaal gesproken duurt het drie maanden voordat men redelijk kan meeblazen", vertelt Wim Derksen. Volgens cursist Thijs Lensen, die waldhoorn speelt bij St. Antonius, zijn mensen die een blaasinstrument spelen duidelijk in het voordeel. "Je hebt de nodige lipspanning, de zogenaamde 'embouchure' nodig en dat vergt tijd voordat je dat onder de knie krijgt."
Nadat de zes hoorns waren doorgezaagd, volgde het aftekenen van beide helften. "Naar het uiteinde toe wordt de wanddikte van de hoorn steeds dunner. Het hout wordt met gutsen handmatig verwijderd en daarna wordt de binnenkant zo glad mogelijk geschuurd. Hoe gladder, hoe mooier het geluid", vertelt Kruijsen die met het aftekenen van de wanddikten bezig is. "Over drie weken komt iedereen weer samen en worden de helften weer verlijmd. Dan volgt de afwerking van de hoorn met blanke lak. Als laatste wordt het mondstuk, de happe, geplaatst. In totaal is er zo'n vijftig uur mee gemoeid voordat de hoorn klaar is", wordt de burgemeester verteld, die onder de indruk is van zoveel handarbeid.
De Midwinterhoorngroep Aalten, de ADW Bloazers, is een werkgroep van de Oudheidkundige Werkgemeenschap Aalten - Dinxperlo – Wisch. De werkgroep is tevens lid van de Federatie Gelderse Midwinterhoorngroepen, die zo'n 25 groepen uit de provincie Gelderland verenigt.


www.adwhistorie.nl