Burgemeester Stapelkamp weet geluid uit de midwinterhoorn te krijgen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Burgemeester Stapelkamp weet geluid uit de midwinterhoorn te krijgen. Foto: Frank Vinkenvleugel

Burgemeester bezoekt midwinterhoornbouwers

DE HEURNE - Onlangs bracht burgemeester Stapelkamp een bezoek aan de Midwinterhoorngroep Aalten. Op het terrein van de mooi gelegen boerderij van de familie Rutgers aan 't Giebinkslat in De Heurne vinden de jaarlijkse cursussen midwinterhoorn bouwen plaats. Nu het jaar weer richting de Advent gaat, wordt het de hoogste tijd dat de tweede fase van de bouw zijn voortgang krijgt. Burgemeester Stapelkamp was uitgenodigd om bij het zagen en uithollen van de hoorns aanwezig te zijn.

Door Iris Jansen

Burgemeester Stapelkamp was niet bekend met deze traditie en maakte negen maanden geleden tijdens zijn installatie als burgemeester voor het eerst kennis met de midwinterhoorns. Stapelkamp: "Leuk dat elke streek zo zijn eigen tradities heeft. In Yerseke gaan de kinderen op Oudejaarsdag langs de deur met de zelfgemaakte koenkelpot of ook wel rommelpot genoemd. Maar deze kunst van het zelf bouwen van een midwinterhoorn heb ik nog nooit gezien."

Onder het genot van een kopje koffie werd de burgemeester door voorzitter Jan Gerritsen van de Midwinterhoorngroep Aalten ingelicht over de traditie, de herkomst en het vervaardigen van een midwinterhoorn. "In 1989 vond de eerste cursus plaats in De Pol in Aalten. Tot nu toe hebben we zo'n 360 cursisten gehad. Sommige mensen hebben de smaak zo te pakken dat ze meerdere hoorns maken. Elke hoorn heeft zijn eigen grondtoon en daarom wordt er ook altijd op één hoorn geblazen; de klank wordt steeds verder gegeven aan de volgende hoorn.
Volgens oud gebruik mogen de hoorns alleen buitenshuis vanaf de eerste Adventsdag, het anbloazen, tot en met Driekoningen, het afbloazen, geblazen worden. Het gebruik van de midwinterhoorn in Gelderland en Overijssel staat sinds 13 december 2013 als nationaal erkende volkscultuur op de lijst van het Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed; in 1685 is er in Kotten al melding gemaakt van een hoornblazer. Via Duitsland tot in Polen wordt de midwinterhoorn nog traditioneel gebruikt. Bijzonder dat deze traditie nog steeds in ere wordt gehouden." Lees verder op pagina 5

Het doorzagen van de hoorn. Foto: Frank Vinkenvleugel
Het doorzagen van de hoorn. Foto: Frank Vinkenvleugel