Wethouder Hans te Lindert aan tafel in het gezin waar pleegkind Tristan woont. Foto: PR
Wethouder Hans te Lindert aan tafel in het gezin waar pleegkind Tristan woont. Foto: PR Foto:

Gast aan tafel bij Aaltens pleeggezin

AALTEN/BREDEVOORT/DINXPERLO - Een smakelijke maaltijd en een goed gesprek. Daarvoor schoof wethouder Hans te Lindert onlangs aan als 'Gast aan tafel' bij een pleeggezin uit Aalten. Ina en Henk Hoftijzer zijn ervaren pleegouders en nodigden de wethouder uit om hem daar, samen met hun dochter Willeke (17) en pleegzoon Tristan (11), alles over te vertellen.

Wethouder te Lindert: "Er is een steeds groter tekort aan pleegouders, ook in onze gemeente. We willen als gemeente graag een steentje bijdragen aan het vinden van nieuwe pleegouders. Onbekend maakt onbemind, dus voor mij is de eerste stap van pleegouders te horen hoe het is om een of meer pleegkinderen op te vangen in je gezin."

Wethouder Te Lindert: 'Nieuwe pleegouders zijn van harte welkom om het tekort op te lossen'

Ina en Henk vertellen dat zij sinds 2006 een pleegkind in hun gezin opnemen. Ina: "Willeke was toen pas 5 jaar, we waren dus nog een jong gezin. Maar we realiseerden ons dat niet ieder kind het automatisch goed heeft, en dat wij voor zo'n kind het verschil zouden kunnen maken. Het is natuurlijk geen besluit dat je zomaar even neemt, maar uiteindelijk hebben we ons bij Lindenhout aangemeld als pleegouders. Het meisje dat bij ons kwam, was net iets jonger als Willeke, zij groeiden dus echt als zusjes op."

Uitbreiding van het gezin
Twee jaar later kwam Tristan in hun gezin. "Hij was nog maar een baby", vertelt Henk. Zowel Tristan als Ina en Henk hebben regelmatig contact met de moeder van Tristan, maar Tristan gaat niet bij haar wonen. "Hij blijft bij ons tot het moment dat hij op zichzelf gaat wonen", legt Henk uit. Helaas gold dat niet voor hun eerste pleegdochter. Na tien jaar, ze was toen 13, ging het niet meer. Ina: "Haar problematiek zorgde voor veel spanningen en problemen in ons gezin. Uiteindelijk hebben we samen moeten besluiten dat een gezinshuis voor haar een betere plek is. Dat besluit hadden we zelf natuurlijk nooit kunnen nemen, ze maakte immers al zo lang deel uit van ons gezin. Het was heel moeilijk, zeker ook voor Willeke en Tristan. We hebben gelukkig nog wel contact met haar."

Vakantie- en weekendpleegzorg
Afgelopen zomervakantie deed Lindenhout een beroep op het gezin voor tijdelijke opvang van een klein meisje. Dat ging goed en nu komt zij voorlopig ieder weekend in het gezin. Ina: "We geven daarmee haar moeder gelegenheid om tot rust te komen, zodat ze de rest van de week goed voor haar dochter kan blijven zorgen. En wij hebben als gezin nog genoeg ruimte om dit meisje een weekend-thuis te bieden."

Zo thuis mogelijk
De wethouder vraagt ook aan Tristan, wat hij ervan vindt. Tristan: "Ik vind het fijn om hier te wonen." Ook vraagt Te Lindert naar de relatie met de ouders van de pleegkinderen. Hoe gaat dat? Tristan: "Mijn moeder woont niet in de buurt, maar ze komt wel regelmatig op bezoek. En soms ga ik naar haar toe." Ina: "Contact met ouders vinden wij wel heel belangrijk. Het zijn en blijven de ouders van de kinderen. We investeren er veel tijd en moeite in om een goede relatie met de ouders op te bouwen." "En niet alleen met de ouders", vult Henk aan. "Vorig jaar zomer zijn Ina, Willeke, Tristan en zijn moeder naar Frankrijk afgereisd om daar de opa van Tristan te bezoeken." "Ja, dat was inderdaad een heel bijzondere reis voor ons", vertelt Ina.

Maatwerk en ondersteuning
"Wat kunnen we als gemeente doen om meer mensen te interesseren voor pleegzorg?", wil de wethouder weten. Henk: "Het is een heel individuele keuze. Wij vonden dat we onze verantwoordelijkheid moesten nemen – en dat willen we ook aan onze dochter meegeven – om iets voor een ander te betekenen. Wat we wel merken, is dat mensen niet zoveel weten over pleegzorg. Over de verschillende mogelijkheden die er zijn bijvoorbeeld. Wij kiezen heel bewust voor langdurige pleegzorg, dat past bij ons gezin. Maar er is natuurlijk ook behoefte aan gezinnen die kortere tijd of bijvoorbeeld enkele dagen per week een thuis bieden aan een kind. Ik zou mensen dan ook vooral willen oproepen zich te laten informeren over pleegzorg. Ina vult aan: "En dan is het ook goed om te weten dat je wordt begeleid, zowel bij de afweging die je maakt om pleegouder te worden als de voorbereiding daarop. Maar ook als er eenmaal een kind in je gezin is geplaatst, kun je altijd je verhaal kwijt of om hulp vragen bij een professional van Lindenhout."

Ervaringsdeskundigen
Ina en Henk hebben wethouder Te Lindert aangegeven dat zij hun ervaring met het pleegouderschap graag willen delen met mensen die overwegen ook pleegouder te worden. "Als wij daarmee mensen kunnen helpen, doen we dat graag." Pleegzorgorganisatie Lindenhout organiseert naar behoefte een informatieavond in de gemeente Aalten waar zij zelf informatie geven, maar waar ook pleegouders aanwezig zijn om te vertellen over hun ervaringen. Iedereen die meer informatie wil over het pleegouderschap of pleegouder wil worden, kan contact opnemen met Lindenhout via tel. 026-35 43 333. Ook op de website www.ikwilpleegouderworden.nl is veel informatie te vinden.

John Goessens, manager Wonen & Opgroeien van Entrea Lindenhout: "We hopen dat veel ouders zich melden. Het is prachtig om te doen. Er is een ernstig tekort aan pleegouders en tientallen kinderen wachten op hulp."