Woonlasten dalen in 2019 voor de inwoners

AALTEN – De woonlasten waren in Aalten, vergeleken met andere gemeenten, al niet hoog. In het komende jaar zullen ze zelfs dalen. Voor woningbezitters dalen deze lasten met twee procent. Voor niet-woningbezitters is de daling zelfs zeven procent.

Door Bernhard Harfsterkamp

Wethouder van financiën Ted Kok is tevreden dat het opnieuw is gelukt om de woonlasten laag te houden. De Programmabegroting 2019 noemt hij dan ook "een mooie begroting". De begroting laat voor 2019 een overschot van 436.000 euro zien. Dat zal echter al snel gebruikt worden voor nieuw beleid. Binnenkort stellen Burgemeester en wethouders het uitvoeringsprogramma vast gebaseerd op de wensen uit het raadsprogramma . De financiële gevolgen daarvan worden vertaald in de eerste begrotingswijziging.

De woonlasten zijn gedaald ondanks dat B en W de Onroerende Zaakbelasting (OZB) heeft verhoogd. In de kadernota die in het voorjaar werd vastgesteld was afgesproken dat de OZB met één procent zou stijgen. Het is vier procent geworden om alvast extra financiële ruimte te creëren voor de wensen van de raad. De woonlasten zijn gedaald omdat de twee andere elementen daarvan zijn gedaald (Afvalstoffenheffing) of gelijk zijn gebleven (Rioolrecht). B en W heeft voor de extra verhoging gekozen om meer ruimte te hebben voor de uitvoering van de wensen van de gemeenteraad, zoals ze zijn geformuleerd in het raadsprogramma. Dat programma is omgezet in een uitvoeringsprogramma. Hierin wordt aangegeven wanneer in de komende vier jaren de wensen van de raad worden uitgevoerd en welk budget er voor nodig is, al is dat nog niet meteen voor alle wensen duidelijk. Ook zal B en W de eigen wensen toevoegen aan het uitvoeringsprogramma.

Over het uitvoeringsprogramma nemen Burgemeester en wethouders op dinsdag 2 oktober een beslissing. De begroting is drie weken eerder vastgesteld en was zoals afgesproken beleidsarm. De wensen uit het raadsprogramma konden op dat moment nog niet verwerkt worden. Met het vaststellen van de begroting kon volgens wethouder Kok echter niet drie weken langer gewacht worden. Anders had de gemeenteraad te weinig tijd gehad om de begroting volgens de normale procedure te behandelen.

Toch wordt in de raadsvergadering in november waarin de begroting wordt behandeld ook de eerste begrotingswijziging behandeld, waarin de voorstellen uit het uitvoeringsprogramma zijn verwerkt. Het zal niet onverwacht zijn wanneer de discussie in de raad voornamelijk daarover zal gaan en nauwelijks over de beleidsarme programmabegroting.

Essen worden gekapt vanwege de essentaksterfte

AALTEN – In de komende tijd worden 335 essen langs wegen in de gemeente Aalten gekapt. De bomen zijn geïnfecteerd door een schimmel waardoor takken afsterven en uit de boom vallen. Dit kan tot onveilige situaties leiden als de bomen langs wegen en paden staan.

Door Bernhard Harfsterkamp

De gemeente Aalten heeft vorig jaar al alle gemeentelijke essen op veiligheid gecontroleerd. Toen zijn er al essen omgezaagd. Andere bomen konden nog even blijven staan. Toch moeten er nu opnieuw een flink aantal omgezaagd worden. Het kappen van een es wordt geraamd op 250 euro per boom, zodat er in totaal 83.750 euro nodig is.

De essentaksterfte werd voor het eerst in de jaren negentig van de vorige eeuw in Polen geconstateerd. Van daaruit heeft de schimmel dat de sterfte veroorzaakt zich geleidelijk aan naar het westen verspreid. In Nederland werd de essentaksterfte voor het eerst in 2010 in Groningen vastgesteld. De laatste jaren zijn in een rap tempo veel essen in de Oost-Achterhoek aangetast. Vooral jonge essen hebben er last van. Oude essen kunnen nog lang doorgroeien met enige taksterfte, maar uiteindelijk kan de vitaliteit van de boom er door worden aangetast. Daarom gaat de gemeente ook niet meteen tot kap over als er van enige takkensterfte sprake is. Aan de volgende wegen moeten er echter wel veel essen worden gekapt die voor te onveilige situaties zorgen: Zwanenbroekweg, Zilverbekendijk, Boterdijk, Welpshofweg, Vossenbulteweg en Brakenweg.