De Sinderense peuterspeelzaal wil graag meer peuters. Foto: Walter Hobelman
De Sinderense peuterspeelzaal wil graag meer peuters. Foto: Walter Hobelman Foto:

Sinderense peuters op zoek naar vriendjes

SINDEREN - Na een afwezigheid van ongeveer twee jaar wordt, bij voldoende animo, weer een peuteropvang geopend in de school op Sinderen. Op dit moment zijn er al een aantal peuters aangemeld. Maar om een beetje toekomstbestendig te kunnen werken, zoekt de werkgroep peuteropvang nog naar enkele peuters, zodat in januari 2019 met een leuke groep gestart kan worden. Samen met leeftijdsgenootjes al spelend de wereld ontdekken, dat is het doel.

Door Walter Hobelman

"Een peuteropvang is belangrijk voor het dorp, de school en de kinderen zelf", vindt Susan Holthausen die samen met Annemarie Freriks namens de werkgroep aanwezig is bij het gesprek. De werkgroep wordt bij alle voorbereidingen ondersteund door Marjon Groot Nibbelink en Carla Nieuwenhuis die namens Sinderens Belang als contactpersoon actief zijn. Kinderopvang Humanitas gaat de peuteropvang onder haar hoede nemen en doet dit in goede samenwerking met basisschool Op Koers (locatie De Wegwijzer). "Plezier voor de peuters staat voorop, maar de peuteropvang draagt ook bij aan de ontwikkeling van de kinderen op een speelse manier. Door de kleinschaligheid krijgen de kinderen veel aandacht en kan elk kind zijn of haar eigen tempo volgen" aldus Holthausen. "Er is in de school een ruimte die perfect geschikt is voor een peuteropvang. Het speelgoed dat destijds door ondernemers en ouders is aangeschaft, heeft twee jaar lang veilig opgeborgen gestaan en kan nu zo weer in gebruik worden genomen. Dus wat dat betreft staat niets een herstart in de weg", zegt Freriks.

Ook locatiecoördinator Marieke Kok is erg enthousiast over de plannen. "Het is leuk om de peuters weer binnen de school te hebben. Het is voor ouders prettig om alle kinderen naar één locatie te kunnen brengen en daar weer op te halen. Voor de peuters is het ook fijn. Ze maken op die manier heel gemakkelijk kennis met 'de school' en dat is drempelverlagend op het moment dat ze in groep 1 gaan beginnen. Door de kleinschaligheid van onze school kennen ze dan al veel juffen en kinderen en dat geeft rust. Ook voor ons als school heeft het meerwaarde. Ik kan me voorstellen dat kinderen uit groep 8 bijvoorbeeld gaan voorlezen bij de peuters. En onze leerlingen leren nog meer rekening te houden met anderen."

Op dit moment zijn er vijf peuters bij de werkgroep gemeld. Het is de wens van de werkgroep om er nog een paar bij te vinden, zodat de pedagogische kwaliteit van de opvang wordt gegarandeerd. "We verwelkomen graag nog een paar peuters. In overleg met de ouders gaan we bepalen welke twee dagdelen de peuteropvang open gaat", aldus Freriks. Ervoor kiezen om je peuter naar de peuteropvang op Sinderen te doen, is kiezen voor kleinschaligheid. "Het is een veilige start van een groot aantal jaren leren en onderwijs volgen", vindt Groot Nibbelink. "We hebben de toezegging dat Op Koers de komende jaren zeker niet verdwijnt uit het dorp. Doordat deze locatie onderdeel is van Op Koers in Varsseveld, is de toekomst van de school goed geborgd."Dus de peuters die nu gaan starten hebben een mooie opstap naar het basisonderwijs.
Ouders die na het lezen van dit artikel interesse of vragen hebben, kunnen contact opnemen met Kinderopvang Humanitas (0314-71 11 15 of regiogelderland@kinderopvanghumanitas.nl), of de werkgroep peuteropvang via 06-158 530 60 (Marjon Groot Nibbelink)