Europa

Ik weet nu al wat ik wil worden als ik later groot ben. Het lijkt me leuk om veel te reizen, veel te lezen en veel met andere mensen te praten. Om de mening die je hebt over een bepaald onderwerp te verdedigen en te kijken of er medestanders zijn over dat onderwerp. Ongetwijfeld krijg je te maken met tegenstanders die proberen je op andere gedachten te brengen.
Ik heb het over het beroep van Europarlementariër. Die persoon die wordt geacht jou te vertegenwoordigen op Europees niveau. Zo wordt dat beroep heel klinisch omschreven. Zo iemand zorgt er voor dat de mensen kunnen zeggen: dat is in Brussel zo beslist. Het gaat er om juist die laag in het beslissingsapparaat te bereiken dat de Europeanen het gevoel krijgen dat de meerderheid voor een bepaald onderwerp is. Wat dat betreft is er geen verschil met politiek bedrijven op landelijk, regionaal of plaatselijk niveau. Daar is ook veel opmerkelijks over te vertellen maar daar gaat het nu even niet om.
Wat me het meest intrigeert is namelijk het loonstrookje en zeker de bedragen die daar op staan. Het wordt blijkbaar financieel erg gewaardeerd als je als vertegenwoordiger van 28 Europese landen mag zeggen wat je denkt. Aan vast salaris en vergoeding voor algemene uitgaven al ruim 13.000 euro. Per maand hoor, per maand. Daarnaast nog gratis reizen per vliegtuig en trein. Kilometervergoeding per auto 50 cent. Aanwezigheidspremie per vergadering 306 euro. Gelukkig zijn er twee thuisbases dus ik mag extra declareren. En controle hierop? Neehee, is er niet!
Mensen praten altijd veel over de manier waarop dit in Europa zo is geregeld. En als goed democraat vind ik prima dat men daar een mening over heeft. Maar zo lang men het niet aandurft om de bedragen op de loonstrook aan te passen aan het gemiddelde Europese niveau kan ik mooi reizen, lezen en praten op andermans kosten. Later, als ik groot ben.

Hol ow goed.
H. Eurneman