Jan Kip (rechts) en Hans Seesink met enkele dieren. Foto: Frank Vinkenvleugel
Jan Kip (rechts) en Hans Seesink met enkele dieren. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

DKPV houdt jubileumshow

Kleindierclub viert vijftigjarig bestaan

DINXPERLO - "Wie zien geld wil zien stoeven, mot hollen kniens, tuten en doeven", een leus die de leden van de Dinxperlose Konijnen-en Pluimveefokkers Vereniging (DKPV) bekend in de oren zal klinken. Maar ondanks dat, bestaat deze mooie vereniging in oktober vijftig jaar en dat wordt gevierd met een jubileumshow en een receptie in sportcentrum Het Blauwe Meer in Dinxperlo, in het weekend van vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 oktober.

Door Waltraud Wensink

Voorzitter van Jan Kip (We zullen dit keer niet noemen dat hij zijn achternaam mee heeft; red.) en secretaris Hans Seesink raken beide niet uitgepraat over het houden van kleindieren en vertellen graag over hun komende jubileumshow en een stukje over de oprichting van de vereniging. Seesink: "De vereniging is op 14 oktober 1968 opgericht, dus onze show valt precies gelijk met het jubileum. De initiatiefnemers waren wijlen Hendrik Boland, wijlen Henk Huls en het erelid Gerrit Bullée. Een belangrijke doelstelling van de vereniging was en is nog steeds 'het in stand houden van oude huisdierrassen', zoals Barnevelder, Welsumer en Lakenvelder bij de hoenders, en de Hollander, Havanna, Vlaamse reus en Kleurdwerg bij de konijnen. We zijn een relatief kleine vereniging en hebben momenteel dertig seniorleden en vier jeugdleden. Er is dus wel sprake van enige vergrijzing. Nieuwe aanwas is van harte welkom, zoals dat geldt bij zoveel verenigingen. In al die vijftig jaar dat de vereniging bestaat ben ik pas de derde secretaris. Het vijvertje waaruit we vissen is vrij klein, maar ik doe het graag." Vanaf 1985 was de jaarlijkse show in de schietkelder maar dit jaar is de show in de kleine tennishal. Deze is ook goed toegankelijk voor mensen die wat minder te been zijn.

Speciale gasten
Jaarlijks houdt de actieve kleindiersportvereniging in het tweede weekend van oktober hun clubshow in Sportcentrum Het Blauwe Meer. Tijdens deze show laten de leden hun mooiste dieren zien en proberen ook een prijs voor het beste dier van de show te bemachtigen. Jan Kip: "Bij onze jubileumshow zullen 300 dieren aan het publiek getoond worden. Het gaat dan om kippen, lachduiven, konijnen, cavia's, watervogels en siervogels. We hebben dit jaar ook een aantal plaatselijke verenigingen en ondernemers uitgenodigd om de show nog aantrekkelijker te maken voor het publiek." Zo komt er een voederfirma, een firma in kleindierenverblijven en in ongediertebestrijding. Duivenvereniging De Grensbode is tevens aanwezig met een keuring van een groot aantal postduiven en ook de imkervereniging Dinxperlo-Gendringen draagt een steentje bij aan de jubileumshow. De showruimte zelf wordt door hoveniersbedrijf Massop opgefleurd.

Jan Kip: "Iedereen is van harte welkom en we hopen ook op een aantal oud leden. Voor de kinderen die meekomen hebben we weer een paar mooie activiteiten zoals de knuffelhoek waarin je de dieren op schoot mag houden en de 'caviabaan' waarin 'bekende' cavia's zullen proberen om een leuk prijsje inde wacht te slepen. Naast de jaarlijkse shows is de DKPV ook te vinden op evenementen zoals de Farm & Country Fair en Bredevoort Schittert en enkele leden gaan al een aantal jaren op dierendag langs bij diverse scholen en kinderdagverblijven met hun dieren. Informeer gerust eens naar de mogelijkheden."

Keuring
Jan Kip: "Er vijf keurmeesters voor de 300 dieren. Drie voor 'de veren', één voor de cavia's en één voor de konijnen. Er wordt onder andere gelet op raseigenschappen, de conditie van het dier, en bij de Serama's (het kleinste kippenras ter wereld) ook nog op het karakter." Belangstellenden zijn op zaterdag 13 oktober van harte welkom op de receptie van D.K.P.V van 14.30 tot 17.00 uur in Sportcentrum Het Blauwe Meer in Dinxperlo of natuurlijk op de jubileumshow op vrijdag 12 van 17.00-22.00 uur, zaterdag 13 van 10.00-22.00 uur en zondag 14 oktober van 10.00-17.00 uur.

Meer informatie is te vinden op de facebookpagina van DKPV.