CDA: Voorwaarden woningsplitsing aanpassen

AALTEN – In het rondetafelgesprek ruimte stond het voorstel "tot afgifte van een algemene verklaring van geen bedenkingen ten behoeve van woningsplitsing in het landelijk gebied" op de agenda. Burgemeester en wethouders vragen daarmee aan de gemeenteraad toestemming om woningsplitsing van maximaal 20 burgerwoningen van minimaal 1200 kubieke meter af te handelen zonder raadpleging van de raad.

Door Bernhard Harfsterkamp

Alleen als er bezwaren tegen een splitsingsplan worden gemaakt wordt die besproken. Een woningsplitsing moet aan diverse voorwaarden voldoen. 'Woningen dienen levensloopbestendig, energieneutraal en gasvrij te worden gebouwd' is een van de acht voorwaarden, waarover in het rondetafelgesprek vragen werden gesteld.

Duurzaamheid
Inspreker Joachim Tuenter van agrarisch adviesbureau Locis constateerde dat aan de motie van CDA en PvdA van juni vorig jaar een extra voorwaarde was toegevoegd. Hij wilde weten of de energieneutraliteit en het gasvrij maken voor de oude en nieuwe woning geldt die na splitsing ontstaan. Ook wilde hij weten wat er precies met energieneutraliteit bedoeld wordt en of gasvrij hetzelfde is als aardgasvrij. "Wij vragen deze verduidelijking om het aan onze klanten te kunnen uitleggen." Gerrit Assink (CDA) zei dezelfde vragen als Tuenter te hebben. "Is het wel mogelijk en redelijk om bij splitsing het hele pand gasvrij te maken?" Wethouder Ted Kok legde uit dat de extra voorwaarde is toegevoegd om er in het raadsprogramma een duidelijke opdracht zit om meer aandacht aan duurzaamheid te besteden.

'Niet gehele te splitsen woning gasvrij maken'

Amendement
De wethouder kon zich wel iets voorstellen bij de vragen van de inspreker. "Ik vraag me nu ook wel af of we de bewoners van de bestaande woning kunnen vragen om die gasvrij te maken." Voor de nieuwe woning in een gesplitst pand is dat wel te realiseren, maar Kok zei bereid zijn om de voorwaarde aan te passen, zodat die niet geldt voor de al bestaande woning. Assink vroeg daarna of de wethouder voor de raadsvergadering met een aangepast voorstel komt. "Of moeten wij het voorgestelde raadsbesluit amenderen." Volgens Kok is het geëigende om een amendement in te dienen. Het CDA zal dat ongetwijfeld doen. Tuenter zei niet helemaal tevreden te zijn met de antwoorden. "Maar we komen er in onderling overleg wel uit", besloot hij.