Wethouder Ted Kok is nog lang niet klaar in Aalten. Foto: Communicatie Aalten
Wethouder Ted Kok is nog lang niet klaar in Aalten. Foto: Communicatie Aalten Foto:

Kok heeft geen enkele andere ambitie dan wethouder van Aalten te zijn

In 2019 al 25 jaar wethouder

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Ted Kok weet de datum nog precies. Op 7 juli 1994 werd hij voor het eerst benoemd als wethouder. Volgend jaar is hij 25 jaar wethouder en nog steeds gaat hij elke dag met plezier naar zijn werk. Eerst was hij wethouder in de gemeente Didam, de plaats waar hij geboren en getogen is en die hij nooit langdurig heeft verlaten. In 2005 werd hij wethouder van de gemeente Montferland, nadat de gemeenten Bergh en Didam waren gefuseerd. In 2010 was hij toe aan een andere uitdaging. In eerste instantie wilde Kok die buiten de politiek zoeken. Op dat moment benaderde het CDA in Aalten hem of hij er wethouder wilde worden. Hij zei ja en begint daar nu aan zijn derde periode als wethouder.

'Ik dacht dat ik het wel zou kunnen'
Kok had nog nooit iets in de politiek gedaan, toen hij door het CDA werd gevraagd om voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 op de lijst te gaan staan. Hij stond op plaats negen. Zijn partij had op dat moment acht zetels. Landelijk ging het in die tijd met het CDA niet heel erg goed. Toch won de partij in Didam één zetel en kwam Ted Kok onverwacht in de gemeenteraad. "Ik haalde ruim 200 voorkeurstemmen. Ik had een achterban door het voetbal, de schutterij en het carnaval. Eén van de twee CDA-wethouders werd begin mei burgemeester, zodat er een nieuwe kandidaat werd gezocht. "Heel veel mensen keken naar mij. Ik dacht dat ik het wel zou kunnen." Kok werkte op dat moment als logistiek manager bij Modipack, een geneesmiddelenbedrijf, dat tegenwoordig Novartis heet. "Ik kreeg in dezelfde tijd een baan aangeboden in Wenen bij mijn werkgever. Ik koos voor het wethouderschap. Een kans in de politiek krijg je niet alle dagen. Werken kon altijd nog." Kok was in Amerika toen hij hoorde dat hij wethouder zou worden. "Ik ben een voetbalfan en reisde het Nederlands elftal achterna tijdens de wereldkampioenschappen."

Geen raadservaring is geen bezwaar
Tot 2002 waren wethouders nog raadslid. Als 'gewoon' raadslid heeft Ted Kok slechts één raadsvergadering meegemaakt. Vaak wordt gevonden dat een wethouder eerst een tijd gewoon raadslid moet zijn geweest om een goed wethouder te kunnen worden. Je hebt dan van de andere kant ervaren hoe de gemeenteraad werkt. Voor Kok was dat geen reden om geen wethouder te willen worden. "In de eerste drie maanden heb ik me goed ingelezen. Ook werd ik meteen verantwoordelijk voor een mooi dossier: de riolering buitengebied." Veel steun kreeg hij van de andere CDA-wethouder die al veel ervaring had. Kok is nu zelf die ervaren wethouder, die de tweede CDA-wethouder Hans te Lindert graag zal helpen. Te Lindert heeft zelfs helemaal niet in de gemeenteraad gezeten. Dat dit geen probleem hoeft te zijn maakt de carrière van Kok duidelijk. Het aardige is dat Kok Te Lindert (en ook fractievoorzitter Raimond Smit) gevraagd heeft om politiek actief te worden. Bij zijn werkzaamheden als wethouder let Kok altijd wel op of mensen geschikt zouden kunnen zijn voor de politiek. Als wethouder heeft hij ook aandacht voor de de toekomst van zijn partij.

Aalten is tweede huis geworden
In 2005 was Kok lijsttrekker voor het CDA in de gemeente Montferland. Zijn partij haalde toen zelfs een meerderheid in de gemeente raad. Toch wilde hij na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 niet verder als wethouder. "Als ik iets doe, doe ik het vol overgave, maar het was tijd voor wat anders. Ik had eigenlijk iets buiten de politiek in gedachten, maar toen benaderde het CDA in Aalten mij. Ik kende Aalten al wel via de Regio Achterhoek. Ik kende de wethouders Teeuwsen en Te Voorde. Het trok mij wel aan en het klikte meteen met de CDA-fractie." Zelfs zodanig dat hij nu aan zijn derde periode begint. Aalten kwam op zijn pad en daar heeft hij zich meteen op zijn plaats gevoeld. "Aalten is mijn tweede huis geworden. Ik hoop dat de mensen mij ook zien als wethouder van Aalten. Ik wil zo functioneren dat de mensen het idee hebben dat ik er voor hen ben." Het heen en weer rijden naar Didam vindt hij niet erg. "Ik ben er altijd. Als de mensen iets hebben dan kom ik." De discussie over de wenselijkheid van wethouders van buitenaf kent hij wel. Die speelde vanaf 2016 toen er opeens drie wethouders van buiten de plaats waren meer. "Tegenover mij hebben mensen er nooit een punt van gemaakt."

Lachend door het gemeentehuis lopen
In de regio zien mensen Ted Kok al lang als een vertegenwoordiger van Aalten. Hij kent de gemeente goed. Hoe lang hij er nog wethouder zal zijn weet hij niet. "Ik zeg niet dat dit per definitie mijn laatste termijn wordt." Hij heeft geen behoefte om elders wethouder te worden. "Ik heb geen enkele andere ambitie dan wethouder van Aalten te zijn." Sommige mensen zien een burgemeester in hem, maar ook daar heeft hij geen zin in. "Als wethouder een gemeente doen is het mooiste wat er is. Aalten is de mooiste gezien de schaal, de opgaven, de cultuur en de omgang met mensen." Niet te groot en niet te klein. Ruimtelijke ordening vindt hij de leukste portefeuille. "Die is afwisselend. Iedere dag is het anders en er zijn veel speelvelden: het college van burgemeester en wethouders, de fracties, de ambtenaren, de gemeenteraad, de burgers en de bedrijven." Daarbij probeert hij dingen te bedenken die niet doorsnee zijn. Als voorbeeld noemt hij de ontwikkeling van het bedrijf Beele tegenover het station. "Dat had niemand kunnen bedenken. Als gemeente zijn wij er succesvol tussen gaan zitten." Kok heeft er telkens een goede dag van als hij bewoners en bedrijven heeft kunnen helpen. "Dan kan ik juichend door het gemeentehuis lopen."

'Ik slaap gewoon wat minder'
Er zijn ook mindere perioden geweest. "2016 was geen topjaar." Er was de wethoudersaffaire rondom Erik Luiten. Kok werd door het openbaar ministerie verdacht van het doorgeven van vertrouwelijke informatie aan Luiten. Uiteindelijk is het geen zaak geworden, maar het was niet prettig om verdachte te zijn. "In zo'n periode leer je allerlei mensen kennen die er voor je zijn en een arm om je heen slaan." Veel steun heeft hij van collega-wethouder Henk Rijks gehad. Hij vindt het dan ook jammer dat Rijks niet meer in het college zit, maar de collegeonderhandelingen verliepen ook voor Kok niet zoals verwacht. Naast zijn wethouderschap heeft Kok tijd om naar voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal overal in de wereld te gaan en heeft hij een seizoenkaart voor de Graafschap. Ook is hij coach van een meisjesvoetbalelftal in Didam en organiseert hij er met Hemelvaart een muziekfestival. Hij heeft zelfs nog tijd voor zijn gezin. Hoe hij het vol houdt? "Ik slaap gewoon wat minder." Als wethouder heeft hij als grootste ambitie om de centra van de twee grote kernen op orde te houden en de leegstand tegen te gaan. Daarnaast wil hij de gemeente financieel gezond houden, zodat hij weer regelmatig met trots kan zeggen dat Aalten in Nederland nog steeds een van de goedkoopste gemeenten is.