Stéphanie Woldringh met de poster die oproept om mee te doen. Foto: EUREGIO
Stéphanie Woldringh met de poster die oproept om mee te doen. Foto: EUREGIO

Experiment Grens: snuffelen aan een baan over de grens

REGIO - Voor iedereen die wel eens gedacht heeft aan werken aan de andere kant van de grens, is er 'Experiment grens' van EUREGIO. Het project biedt iedereen die daarin geïnteresseerd is de mogelijkheid een dagje stage te lopen bij een bedrijf over de grens. "Een laagdrempelige manier om te ervaren hoe het is bij een Duits bedrijf te werken, of voor Duitse arbeidskrachten bij een Nederlands bedrijf", zegt Stéphanie Woldringh, coördinator van het project. "Maar het mes snijdt aan twee kanten, ook voor de ontvangende bedrijven kan het leerzaam zijn een Nederlander een dag te gast te hebben."

Het project startte in maart en eindigt eind oktober. Dat is een relatief korte periode. Daar is bewust voor gekozen, zegt Woldringh: "Het is namelijk ook voor ons als Euregio een experiment. Het is de eerste keer dat we iets dergelijks zelf opzetten. Wij zijn als Euregio al lang actief met het promoten van grensoverschrijdend werken. Met dit project willen we mensen een indruk geven van grensoverschrijdend werken."

Mooie mix
Achttien bedrijven aan beide zijden van de grens doen mee aan het project. "We hebben een mooie mix van bedrijven en organisaties aan beide kanten van de grens gevonden", aldus Woldringh. Onder de deelnemende bedrijven bevinden zich onder meer een garagebedrijf, de gemeente Coevorden, een kwekerij en een bakker, maar ook dienstverleners als een belastingadviesbureau. In Winterswijk doet Verpakkingsbedrijf Eggink mee, in Bocholt Marotura. In de regio Enschede/Ahaus bevindt zich het merendeel van de deelnemers.
Tien mensen hebben zich bij Euregio aangemeld met de wens wel eens een dagje mee te willen lopen bij een bedrijf aan de andere kant van de grens. "De eerste snuffelstage is inmiddels succesvol afgerond", aldus Woldringh die benadrukt dat de deelname laagdrempelig is. "Iedereen die geïnteresseerd is in grensoverschrijdend werken kan zich aanmelden. Of je nu scholier of student bent die aan het begin van zijn of haar carriére staat of een ervaren medewerker die zijn horizon wil verbreden. Iedereen kan meedoen."

Deelnemende bedrijven
Dat laatste geldt in principe ook voor bedrijven, al richt het project zich meer op bedrijven uit het MKB dan op ZZP'ers. "Het moet eigenlijk wel een bedrijf met personeel zijn", zegt Woldringh. "Door met collega's te werken krijg je beste indruk van het werken bij een bedrijf over de grens."
Het project heeft als voornaamste doel het tot stand te brengen van snuffelstages. "Maar als er een dienstverband uit voortvloeit, juichen we dat alleen maar toe", zegt Woldringh. "We verwijzen de deelnemer dan naar onze collega's van het grensinfopunt. Zij zijn gespecialiseerd in grensoverschrijdend werken en zaken als belasting en sociale verzekeringen."

Nog twee maanden
Experiment Grens duurt nog ruim twee maanden. Daarna zal EUREGIO het met de deelnemers evalueren. "Dan komen vragen aan de orde als 'Hoe was het?' en 'Wat heeft het opgeleverd?' aan de orde. Op basis daarvan besluiten we of en op welke manier het een vervolg gaat krijgen. Zoals gezegd was dit ook voor onze organisatie een experiment", aldus Woldringh die hoopt dat zich de komende weken nog een aantal deelnemers zal melden: "Ik roep iedereen die wel eens zou willen ervaren hoe het is bij een Duits bedrijf te werken op contact met ons op te nemen. Er is nog bijna twee maanden tijd om matches tot stand te brengen en gezien ons aanbod aan bedrijven zit er altijd wel wat voor iedereen bij. Aanmelden kan via e-mail s.woldringh@euregio.eu of telefonisch op nummer 053 4605154."