Links Missy, rechts Revy. Foto: Frank Vinkenvleugel
Links Missy, rechts Revy. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Missy heeft een missie

Annie en Wim Derksen geven hulphond liefdevolle basistraining

Door Waltraud Wensink

DINXPERLO - Ze speelt, springt, dartelt, ontdekt en doet eigenlijk alles wat andere jonge honden ook doen. De jonge labradorpup Missy woont bij Annie en Wim Derksen, haar puppypleeggezin. Het Dinxperlose echtpaar werkt samen met KNGF Geleidehonden, dat de dieren opleidt tot blindengeleidehond, assistentiehond, buddyhond of autismegeleidehond. Door deze dieren krijgen mensen met een beperking meer zelfstandigheid waardoor ze beter kunnen participeren in de maatschappij. Maar voor het voor haar zover is krijgt Missy bij Annie en Wim de liefdevolle basis voor die belangrijke taak.

Wim en Annie Derksen vormen een ervaren puppypleeggezin want ze brachten hiervoor al zes honden groot voor het KNGF (Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds). Annie: "Stuk voor stuk fijne honden en we proberen altijd ze te volgen als ze bij ons weggaan. We komen ze soms nog wel eens tegen en dan is het mooi om te zien dat ze ons nog herkennen. Maar het voornaamste is dat ze goed terechtkomen en zo ontzettend belangrijk zijn voor hun uiteindelijke baasjes."

'Missy, net als onze allereerste pleeghond'

Wim: "Maar ook al zijn we ervaren als puppypleeggezin, iedere hond is anders en heeft een eigen karakter en kenmerken. We praten niet over een routine want wat bij de ene hond vanzelf gaat kost bij de andere hond iets meer moeite. We moeten ervoor waken dat we niet te veel willen. De valkuil kan zijn dat je te snel gaat en stappen overslaat. We gaan in het tempo van de pup mee".
Een puppypleeggezin steekt veel tijd en energie in deze belangrijke taak en loopt daardoor ook wel eens een aantal sociale activiteiten mis. Wim: "We moeten er wel zijn voor de pup. Ze kunnen niet de hele dag alleen thuisblijven als je een feestje hebt, en daar houden we dan ook rekening mee. Vakantie hebben we al gehad, we hebben nu alle tijd voor de pup".

Missy 2
De vorige honden in het puppypleeggezin van Annie en Wim heetten Missy, Moby, Jeff, Kobus, Pumpkin en Revy. En nu dan weer een Missy. Annie: "Met de vorige Missy, de pup waarmee we zijn begonnen, heb je natuurlijk een heel speciale band. We kregen een tijdje terug te horen dat ze erg ziek was en dat ze haar hebben moeten laten inslapen. Dat doet je dan wel wat."
"Toen Pumpkin, een van onze vorige honden, in een fok-gastgezin kwam en moeder werd wilden we eigenlijk best wel graag een pup van haar. En dat lukte, ook al was er kans op een overlap omdat pleegpuppy Revy nog een paar weekjes moest wachten voor ze 'naar school' zou gaan. En uitgerekend de pup die voor ons was had ook weer de naam Missy gekregen. Ze heeft nog even kunnen spelen met Revy, die op maandag 27 augustus klaar was voor de vervolgopleiding. Missy, die de mooie aparte kleur 'brindle' heeft, zal in ieder geval nog een tijdje blijven en heel veel gaan leren. Ze is al mee naar de supermarkt geweest, naar de optocht in Varsseveld en in de fietskar. Allemaal dingen waar de honden in de toekomst ook mee te maken kunnen krijgen en waar we ze alvast aan laten wennen."
De inwoners van Dinxperlo die Missy tegenkomen moeten zich wel aan de speciale spelregels voor een hulppuppy in opleiding houden. Zodra het labradortje aan de riem loopt en het dekje om heeft, is ze 'aan het werk'. Dan mag ze niet worden aangesproken of geaaid. Wie het niet zeker weet kan het beter even aan Annie of Wim vragen.

'Als Missy het dekje op heeft, is ze aan het werk; dan mag ze niet worden aangehaald'

Doppen sparen
Het is nog steeds mogelijk om plastic doppen te sparen voor het KNGF. De doppen van bjvoorbeeld melkpakken of frisdrankflessen kunnen schoon ingeleverd worden bij Wilma's Dierenshop in Dinxperlo of bij de familie Derksen aan de Smitskamplaan 16 in Dinxperlo. Vorig jaar is maar liefst 35000 euro aan doppen bij elkaar gespaard. Dit geld wordt gebruikt om honden op te leiden tot geleidehond. Wim en Annie zijn ook ambassadeur van het KNGF Geleidehonden. "We geven graag voorlichting aan scholen, groepen of verenigingen over ons werk en het KNGF. Je kunt ons hiervoor benaderen als je meer informatie wilt of vragen hebt. Mail hiervoor naar w.c.derksen@kpnmail.nl"
Meer info over KNGF Geleidehonden is te vinden op de website.


www.geleidehond.nl