Zorgen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: moeten we ons zorgen maken om de mensen die wonen in 0543? Want wat daar allemaal is gebeurd korter of langer geleden, poeh, poeh, dat is nogal wat. Ga maar na: van boven af wordt je opgelegd, nu zo'n veertien jaar geleden, dat je moet samenwerken met Dinxperlo!
In de twee fotoboeken van een bekende Dinxpèrsen wordt gewag gemaakt van een krantenartikel uit 1859 waarin staat hoe fel men in 0543 toen al was tegen één gemeente samen met Dinxpèr. En dan is het bijna 150 jaar later toch zover! Maar het moet worden gezegd: de huidige ambtenarij doet haar best om er nog wat van te maken. Knap!
De vorige burgemeester heeft ooit eens gezegd dat beide dorpen gelijk zijn. Maar dat heeft hij nooit waar gemaakt. Hij zei A en zorgde er voor dat hij B deed. Zorgen!
Enkele jaren geleden was er een kleine dijkdoorbraak in een kanaaltje in Zuid-Holland. Enkele tuinen liepen onder. In het buitengebied van 0543 is het gebeurd dat daar een silo scheurde met als gevolg dat vele honderdduizenden liters vloeibare mest uitstroomde. Zorgelijk!
Dan was er het gegoochel van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Een grote groep kiezers werd aan de kant geschoven. Volgens de oud-wethouder stemden van de 12.000 kiezers er 9.500 op een mooie coalitie. Maar dan ken je de tactiek van de mensen uit die andere plaats nog niet. Ze zijn er in geslaagd een coalitie te vormen die 6.500 kiezers dekt. Zeer bezorgd!
Als laatste de tijgermug. Die Aziatische. Hoe kan het in hemelsnaam dat zo'n klein beestje, dat hele nare ziektes kan overbrengen, tot nu toe voor 2/3 alleen in 0543 voorkomt? Ligt dat aan de lucht daar? Aan de mensen? Dat is toch wel iets om je zorgen over te maken. Gelukkig is er hulp van de NVWA die deze muggen vangt en onderzoekt.
Als wij Dinxpèrsen kunnen bijdragen aan hulp in welke vorm dan ook horen we het wel. Maak je maar niet bezorgd!

Hol ow goed!
H. Eurneman