Regeling om excessen zoals vervallen gebouw in Stationstraat aan te kunnen pakken. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Regeling om excessen zoals vervallen gebouw in Stationstraat aan te kunnen pakken. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Welstandsvrij bouwen definitief
mogelijk in groot deel gemeente

Regeling om excessen aan te pakken wel uitgebreid

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – In een groot deel van de gemeente Aalten kan definitief welstandsvrij gebouwd worden. Dat betekent dat voor de bouw van een woning of ander bouwwerk niet eerst een welstandstoets hoeft te worden afgewacht. Alleen in de aanloopstraten van de winkelcentra en in de delen met beschermde dorpsgezichten is de toets nog wel nodig. Voordat Burgemeester en Wethouders dit besluit namen is er in 2015 en 2016 eerst een experiment uitgevoerd om te kijken of welstandsvrij bouwen niet tot ongewenste ontwikkelingen zou leiden. Volgens wethouder Ted Kok is dat niet het geval geweest.

Geen wanstaltige woningen
Lang was er een grote aarzeling of welstandsvrij bouwen wel een verstandige zet was. De tegenstanders waren altijd bang voor 'Belgische toestanden', omdat in het land van de zuiderburen geen welstandsregels geleden en veel wanstaltige gebouwen aangetroffen kunnen worden. Gedacht werd dat ook de bewoners van de gemeente Aalten bizar vormgegeven woningen zouden gaan bouwen. In de praktijk bleek dat zeer mee te vallen. Alle welstandsvrij gebouwde woningen zouden volgens wethouder Kok ook goedgekeurd zijn als er eerst een welstandstoets was uitgevoerd. Daarom heeft B en W nu besloten het experiment om te zetten in vast beleid. "Bewoners die wel een welstandstoets willen kunnen die nog steeds krijgen", zegt Kok. Ook zijn er voor diverse woongebieden beeldkwaliteitsplannen, die als inspiratiebron kunnen dienen. Voordeel van welstandsvrij bouwen is dat er minder regels zijn en sneller een bouwplan kan worden uitgevoerd.

Excessenregeling
Er wordt wel een nieuw element aan het welstandsbeleid toegevoegd. De excessenregeling wordt uitgebreid. Daarmee kunnen de eigenaren van panden die in vervallen staat verkeren, aangesproken worden. Eerst wordt er een gesprek aangegaan om te bekijken hoe de situatie verbeterd kan worden. "In eerste instantie willen wij helpen om wat aan zo'n pand te doen", zegt Kok. Maar het geduld is niet eindeloos. Uiteindelijk kan de gemeente de eigenaar dwingen wat aan het pand te doen door een dwangsom op te leggen. B en W hoopt hiermee verpaupering en leegstand beter aan te kunnen pakken. Om te beoordelen of er werkelijk sprake is van een exces wordt de welstandscommissie om een advies gevraagd. De commissie gebruikt daarvoor de criteria die in de welstandsnota zijn opgenomen.