Het hoofdveld van sv Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel
Het hoofdveld van sv Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel

Besluit om voetbalvelden Sv Dinxperlo te privatiseren

Voorwaarde gemeente is dat fusie met DZSV doorgaat

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – De twee voetbalverenigingen in Dinxperlo, de Sportvereniging Dinxperlo en de Dinxperlose Zaterdag Sportvereniging (DZSV) hebben de intentie uitgesproken om te fuseren. In november 2018 zal hierover een definitief besluit genomen worden. Daarvoor moeten eerst een aantal zaken geregeld zijn, zoals de privatisering van de velden van Sportvereniging Dinxperlo. De velden van DZSV waren al eerder geprivatiseerd. De gemeente Aalten wil alleen meewerken aan de fusie, als beide voetbalclubs in dezelfde uitgangspositie verkeren. Daarom hebben Burgemeester en Wethouders in een extra vergadering op 23 augustus besloten om ook de velden van Sportvereniging Dinxperlo te privatiseren.

Veld achter sporthal verkocht aan fitnesscentrum
De gemeente Aalten is al enige tijd bezig om de sportvelden van verenigingen te privatiseren. "Hiervoor hebben we een vaste formule", vertelt wethouder Kok van financiën. Die formule is vastgelegd in de beleidsnota 'Sport, het hart van onze samenleving'. "De kosten van het onderhoud worden verminderd met de huuropbrengst. Dat bedrag wordt dan gekapitaliseerd over 25 jaar. Dat betekent dat de Sportvereniging Dinxperlo bijna zeven ton krijgt." Deze 'bruidschat' is bestemd om voortaan zelf het onderhoud van velden en kleedkamers te betalen. Omdat de jaarlijkse onderhoudskosten voor de gemeente vervallen kost het volgens Kok de gemeente niets. Beide voetbalverenigingen spelen op het sportcomplex 't Welink. De privatisering biedt een kans om enkele andere zaken te verbeteren. Het derde veld van Sportvereniging Dinxperlo dat achter het fitnesscentrum Ponsen ligt blijft buiten de privatisering. Het wordt verkocht aan Ponsen, die het fitnesscentrum en de erbij liggende parkeervoorziening wil uitbreiden. Het is de bedoeling een derde veld elders op het complex aan te leggen. Dat wordt een kunstgrasveld. DZSV voetbalt al op velden die deels uit kunstgras bestaan en deels uit 'echt' gras. Sportvereniging Dinxperlo heeft alleen traditionele grasvelden.

Verhaal met alleen maar plussen
Het hoofdveld van de Sportvereniging Dinxperlo is in eigendom van de Stichting Algemeen Sportcentrum Dinxperlo. De gemeente koopt dit veld van de stichting en draagt het dan weer over. Dit alles gaat alleen door als de fusie door gaat. De kosten hiervoor worden gedekt met de opbrengst van de verkoop aan het fitnesscentrum. "De nieuwe voetbalclub heeft dan een toekomstbestendige accommodatie", zegt wethouder van sport Hans te Lindert. Met de veranderingen die ook nog bij het fitnesscentrum plaats vinden zijn er voor de gebruikers van het sportcomplex 't Welink alleen maar "plussen". De gemeenteraad zal in de vergadering van dinsdag 18 september hierover een besluit nemen.

Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel